Zomrel herec Karol Machata

Zomrel herec Karol Machata Foto: SFÚ/Červené víno

Po dlhej chorobe zomrel v utorok vo veku 88 rokov Karol Machata, herec a dlhoročný člen činohry Slovenského národného divadla.

 

 

Informáciu priniesla agentúra TASR, ktorú informoval syn herca.

Karol Machata patril medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenského herectva povojnovej generácie.

Odporúčame aj: RTVS v súvislosti s úmrtím herca mení program

Už ako dvanásťročný začínal v rozhlase a venoval sa ochotníckemu divadlu.

Prvé úlohy stvárnil na divadelných doskách v Martine. Predstavil sa v inscenácii Sládkovičovej Maríny (1948), v Atentáte (postava člena skupiny atentátnikov na Heydricha, 1949), zahral si postavu Fortinbrasa v Shakespearovom Hamletovi (1950). Účinkoval ako Harpagon v Moliérovej hre Lakomec, ktorá bola predvedená a uvedená v STV (prevzaté predstavenie klasickej komédie z Malej scény Slovenského národného divadla.Slovenská republika 1987).

Ďalších štyridsaťpäť rokov bol členom Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave, pôsobil v ňom v rokoch 1953 - 1998.


Vo filme debutoval postavou slovenského letca v českom filme Vítezná křídla 1950 a odvtedy patril medzi najobsadzovanejších filmových a televíznych hercov. Hral v desiatkach slovenských filmov, ktoré patria do zlatého fondu slovenskej kinematografie: Zemianska česť, Dáždnik svätého Petra, Prerušená pieseň, Pieseň o sivom holubovi, Polnočná omša, Zločin slečny Bacilpýšky, Hriech Kataríny Padychovej, Skrytý prameň, Červené víno, Soľ nad zlato, či Geľo Sebechlebský a mnohé ďalšie.

V roku 1967 získal titul zaslúžilý umelec a v roku 1979 titul národný umelec. Za významné zásluhy v oblasti divadelnej, filmovej a rozhlasovej tvorby mu prezident v roku 2003 udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy. V roku 2005 si prevzal cenu Tatrabanky za umenie.
(Spracované podľa osobnosti.sk)