Európskym filmom roka je Trojuholník smútku (VIDEO)

Európskym filmom roka je Trojuholník smútku (VIDEO) Plagát k filmu Trojuholník smútku

Cenu Európskej filmovej akadémie (EFA) pre najlepší film za tento rok získal film Trojuholník smútku švédskeho režiséra Rubena Östlunda. Toho porota ocenila aj ako najlepšieho režiséra. Film vyhral aj v kategórii za najlepší scenár a mužský herecký výkon. Výsledky boli oznámené počas slávnostného večera v islandskom Reykjavíku.

Najlepšími hercami sú Chorvát Zlatko Burić, ktorý hral v Trojuholníku smútku, a Vicky Kriepsová z Luxemburska, ktorá vo filme Korzet stvárnila Alžbetu Bavorskú zvanú Sisi.

Najlepšou komédiou je podľa akadémie španielsky film Dobrý šéf, ktorý natočil Fernando León de Aranoa. Cenu pre najlepší animovaný film si z Reykjavíku odváža francúzsky režisér Alain Ughetto za snímku Interdit aux chiens et aux Italiens (Psom a Talianom vstup zakázaný).

Cenu za krátky film získal francúzsko-slovinský animovaný dokument Babičkin sexuálny život. Snímka Milý ocko česko-vietnamskej režisérky Diany Cam Van Nguyen neuspel.

Cenu FIPRESCI za objav roku má film Telíčko o mladej Agate, ktorá v roku 1900 príde pri pôrode o dieťa, a o tom, čo nasleduje. V tejto kategórii neuspel film 107 matiek režiséra Petra Kerekesa, ktorý bol natočený v česko-slovensko-ukrajinskej koprodukcii a rozpráva o osudoch obyvateliek ženskej väznice v ukrajinskej Odese.

Slávnostný večer dal priestor aj dianiu na Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii. Pätica ukrajinských producentov prostredníctvom krátkych videí vyzvala ľudí, aby ďalej chodili do kín na dobré filmy a podporovali Ukrajinu. Ich príspevok zožal v sále dlhé a hlasné ovácie. Svoju cenu venovali ukrajinskému filmovému archívu v Kyjeve. Jeden hosť v sále sa po ich prejave zdvihol s ukrajinskou vlajkou, na ktorej bola napísaná výzva na prepustenie ukrajinského ľudskoprávneho aktivistu a novinára Maksyma Butkevyča.

K divákom v sále prehovorila prostredníctvom videa aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Jej európska koncepcia ochrany klímy European Green Deal získala cenu filmovej akadémie za udržateľnosť.

Európske filmové ceny patria medzi najprestížnejšie ocenenia v odbore. Približne 4400 členov Filmovej akadémie mohlo hlasovať o víťazoch v niekoľkých kategóriách, podobne ako pri odovzdávaní Oscarov v USA.

Vlani sa na cenách EFA stal filmom roku film Quo vadis, Aida? bosnianskej režisérky Jasmily Žbaničovej, ktorý rozpráva o masakre v Srebrenici z roku 1995.