Izraelská rodina sa súdi so štúdiom Paramount kvôli pokračovaniu filmu Top Gun (VIDEO)

Izraelská rodina sa súdi so štúdiom Paramount kvôli pokračovaniu filmu Top Gun (VIDEO) Foto: Paramount Pictures

Pozostalí po Ehudovi Jonajovi, ktorého článok z roku 1983 inšpiroval tvorcu úspešného filmu Top Gun, zažalovali štúdio Paramount Pictures za porušenie autorského práva pri pokračovaní filmu Top Gun: Maverick. Informujú o tom izraelské médiá. Film zarobil za desať dní na tržbách v kinách 557 miliónov dolárov.

 

Ehud Jonaj sa narodil roku 1940 a po ukončení vojenskej služby v Izraeli sa presťahoval do Spojených štátov. Písal pre časopis California Magazine a v roku 1983 mu v ňom vyšiel článok s názvom Top Guns. Bol o výbornom letcovi Jogim z americkej výcvikovej leteckej základne a inšpiroval filmárov, ktorí podľa neho v roku 1986 natočili film Top Gun s Tomom Cruisom.

Jonaj zomrel v roku 2012 a žalobu na filmové štúdio podala vdova po ňom Šoš a jeho syn Juval, ktorí žijú v Izraeli. Paramount podľa nich kúpil autorské práva len pre prvý film, ale ich platnosť už vypršala a vrátili sa znova Jonajovej rodine.

Podľa denníka Haarec Paramount na sťažnosť nereagoval. Hollywoodsky server Deadline ale s odvolaním sa na hovorcu Paramountu napísal, že požiadavky Jonajovej rodiny sú neopodstatnené.

Rodina požaduje podiel na zisku z tohtoročného pokračovania filmu. Chce tiež zabrániť Paramountu film distribuovať a točiť ďalšie diely. Právnik rodiny Marc Toberoff v rozhovore s izraelským rozhlasom povedal, že sa autorské práva rodine vrátili v roku 2020. Podľa amerických zákonov sa vracajú tieto práva pôvodným majiteľom po 35 rokoch.

Keď sa rodina snažila so štúdiom Paramount rokovať, štúdio ju podľa Toberoffa ignorovalo. So žalobou príbuzní podľa médií čakali, až sa film začne premietať, aby zistili, či je aj pokračovanie založené na Jonajovom článku. Po zhliadnutí filmu došli k záveru, že áno.