Martin Žiaran získal cenu Asociace českých kameramanů za film Správa (VIDEO)

Martin Žiaran získal cenu Asociace českých kameramanů za film Správa (VIDEO) Foto: D.N.A.

Slovenský kameraman Martin Žiaran dnes získal Cenu Asociace Českých Kameramanů za vynikajúce kameramanské filmové dielo za film Správa.

 Cenu Asociácie českých kameramanov (AČK) za vynikajúce kameramanské dielo dostali Martin Žiaran za film Správa režiséra Petra Bebjaka a Martin Šácha za seriál Božie mlyny režiséra Jana Hřebejka. Ocenenia sa dnes odovzdávali v pražskom kine Lucerna. Asociácia v ďalších kategóriách ocenila kameramanov Miroslava Janka a Jakuba Halouska. Už skôr oznámila, že cenu za celoživotné kameramanské dielo udelí Vladimírovi Skalskému.

Pozrite si všetky nominácie:

Martin Žiaran, ktorý pochádza z Trebišova, absolvoval Ateliér kamery na Filmovej fakulte VŠMU v Bratislave pod vedením prof. Jána Ďuriša. Ako kameraman je podpísaným pod celovečernými filmami ako Čiara, Učiteľka, Čistič, Hany, Na střeše, Marhuľový ostrov, seriálmi Herec, Spravedlnost, Případ pro exorcistu, Prípady 1. oddelenia či Mesto tieňov.

Martin Žiaran je kamaramanom aj niekoľkých dokumentárnych filmov Meky, Mečiar či série o kriminálnych prípadoch. Spolupracuje s DNA a Petrom Bebjakom ale aj ďalšími režisérmi ako Jan Hřebejk, Jiří Mádl, Robert Šveda či Tereza Nvotová.