Organizátori "zoštíhlia" prenos udeľovania Oscarov

Organizátori "zoštíhlia" prenos udeľovania Oscarov Ilustr. foto: HBO

Tohtoročný televízny prenos udeľovania filmových cien Oscarov, ktorý sa uskutoční 27. marca, bude mať "štíhlejší" formát. Organizátori sa totiž rozhodli, že ceny v ôsmich súťažných kategóriách odovzdajú mimo priamy prenos, uviedla agentúra AP. Cieľom je oscarovú ceremóniu zatraktívniť a dať jej väčší spád. Televízny prenos odovzdávania prestížnych sošiek totiž v posledných rokoch trápi výrazný úbytok divákov.

Zmenu oznámil prezident Akadémie filmového umenia a vied (AMPAS), ktorá ocenenie udeľuje, David Rubin. Podľa neho je cieľom vytvoriť "vitálnejšie, rýchlejšie a významnejšie predstavenie" pre televíznych divákov. "Uznávame, že ide o televízne predstavenie v priamom prenose a musíme dať prednosť televíznemu publiku," uviedol Rubin v liste adresovanom členom akadémie.

Zmena bude spočívať v tom, že odovzdávanie sošiek v divadle Dolby Theater začne o hodinu skôr ako televízny prenos. Mimo zábery kamier budú odovzdané napríklad ceny za masky, výpravu a dekoráciu či za krátkometrážne filmy.

Zmenou sa Akadémia snaží čeliť výraznému úbytku divákov. Vlani ceremóniu v televízii sledovalo menej ako 10 miliónov ľudí, čo bolo o 56 percent menej ako v roku 2020, keď slávnostný večer tiež zaznamenal veľmi slabý výsledok.