Srbský režisér Kusturica prijal ponuku viesť ruské armádne divadlo

Známy kontroverzný srbský režisér Emir Kusturica sa stane vedúcim riaditeľom Ústredného akademického divadla ruskej armády v Moskve. Podľa agentúry TASS hovorkyňa ruského ministerstva obrany informovala, že Kusturica prijal ponuku na tento post od ministra Sergeja Šojgua.

Šojgu, ktorého s umelcom spájajú "dávne priateľské vzťahy", svoj návrh hosťovi oznámil pri stretnutí, uviedla hovorkyňa Rossijana Markovská. Minister podľa nej pritom "ocenil rolu Kusturicu pri zachovaní a rozvoji najlepších tradícií ruskej kultúry".

Kusturica povedal, že návrh ruského ministra, aby viedol ústredné armádne divadlo "s veľkou históriou a tradíciou", je pre neho "veľká česť". Podľa Markovskej tiež oznámil, že v jeho tvorivých plánoch v novej funkcii bude prenesenie niektorých filmov na divadelnú scénu. Ako príklad menoval vojnovú drámu Žeriavy tiahnu, natočené v roku 1957, a vojnovú drámu z bosnianskej vojny sprevádzajúcu rozpad bývalej Juhoslávie Život je zázrak z roku 2004.

Medzinárodne uznávaný režisér a filmový producent Kusturica, ktorého kritizujú za prosrbské stanoviská, vyštudoval pražskú FAMU. Narodil sa pred 67 rokmi v Sarajeve, žije však v Belehrade. Za svoju tvorbu získal množstvo ocenení. Na festivale v Cannes vyhral dve Zlaté palmy – v roku 1985 za snímku Otec na služobnej ceste a v roku 1995 za Underground. K ďalším známym oceneným snímkam patrí napríklad Dom na zavesenie alebo Čierna mačka, biely kocúr.