Hlavné ceny Emmy si odniesol francúzsky seriál a izraelská dráma (VIDEO)

Hlavné ceny Emmy si odniesol francúzsky seriál a izraelská dráma (VIDEO) Foto: Apple TV plus

Francúzsky komediálny seriál Dix pour cent, uvedený v Spojených štátoch pod názvom Call my Agent (Chcem hovoriť so svojím agentom!), a izraelská špionážna dráma Tehran, odohrávajúca sa v iránskej metropole Teheránu, si odniesli hlavné z tohtoročných medzinárodných cien Emmy. Uviedol to server Deadline.

Francúzsky seriál v súčasnosti oslavuje úspech na americkej platforme Netflix, ktorá podľa produkcie zaistila, že o seriáli vedia diváci v dvoch stovkách krajín. Výsledkom sú dve desiatky uzavretých kontraktov o natočení miestnych verzií v 20 štátoch, vrátane Indie a Kanady, uviedol producent Michel Feller podľa agentúry AFP.

O tohtoročné medzinárodné ceny Emmy sa usilovali nominovaní herci a producenti z 24 krajín, čo bolo najviac od založenia cien v roku 1973.

Slávnostný galavečer udeľovania cien sa začal hodinu po stredoeurópskej polnoci. Najviac nominácií, sedem, tento rok získala Británia nasledovaná Brazíliou s päťnásobnou šancou na úspech, a Indiou, ktorá mala tri želiezka v ohni. Do užšieho výberu sa prvýkrát dostal aj Egypt.

Z britských nominácií uspel v kategórii najlepší herec David Tennant, nominovaný za seriál Des, ale preslávený aj napríklad ústrednou rolou v seriáli Pán času (Doctor Who). V ženskej kategórii ocenenie získala britská herečka Hayley Squiresová za drámu Adult Material.

Medzinárodné ceny Emmy (International Emmy Awards) udeľuje medzinárodná televízna akadémia IATAS, americká organizácia sídliaca v New Yorku. Ocenenia sú určené televíznym dielam neamerickej produkcie. Akadémia dáva sošky za najlepšie herecké výkony, najlepší komediálny seriál, drámu, minisériu, dokumentárnu sériu či telenovelu.