V Benátkach začal 78. ročník filmového festivalu

V Benátkach začal 78. ročník filmového festivalu Foto z filmu Pinocchio

V Benátkach dnes začal 78. ročník medzinárodného filmového festivalu. Na otváracom večeri dostal Zlatého leva za celoživotné dielo taliansky komik Roberto Benigni, ktorý je autorom Oscarom oceneného filmu Život je krásny z roku 1997. Prvým uvedeným súťažnom filmom je snímka Madres Paralelas (Paralelné matky) španielskeho režiséra Pedra Almodóvara. Festival potrvá do 11. septembra.

Na tlačovej konferencii dnes Almodóvar uviedol, že jeho nový film sa zameriava na trochu iný typ žien, než aké figurovali v jeho predchádzajúcej tvorbe. "Dnes ma ďaleko viac zaujímajú nedokonalé matky. Namiesto toho matky, o ktorých som predtým točil, sa podobali mojej matke a ďalším ženským figúram, ktoré ma vychovávali. Boli to ženy, ktoré mi ako dieťaťu pripadali všemocné," uviedol Almodóvar. Ďalšou silnou dejovou líniou novej snímky sú moderné dejiny Španielska a predovšetkým represie po občianskej vojne zo strany frankistického režimu. Režisér preto vyzval Španielov, aby si túto časť dejín pripomínali.

Predseda hlavnej poroty, juhokórejský režisér a autor úspešnej snímky Parazit Pong Čung-ho na otváracom ceremoniáli uviedol, že uplynulý rok bol pre filmovú tvorbu kvôli epidémii covidu-19 veľmi obtiažny. "Covid-19 ale čoskoro zmizne, a filmy tu s nami zostanú navždy," uviedol. Skôr povedal, že s ostatnými členmi poroty sa bude snažiť o súťažných filmoch debatovať a v hodnotení dosiahnuť konsenzus. V hlavnej porote zasadnú tiež režiséri Chloé Zhaoová, Saverio Costanzo, Alexander Nána a herečky Virginie Efirová, Cynthia Erivová a Sarah Gadonová.

Súťažiť o Zlatého leva bude 21 filmov, päť z nich natočili talianski režiséri. Ďalšie desiatky snímok sa predstavia mimo súťaž alebo v kategórii Horizonty. Tento rok sa do Benátok vrátia hviezdy svetovej kinematografie, ktoré prídu predstaviť osobne svoje diela. Minulý rok to nebolo kvôli epidemickým obmedzeniam možné.

Na festivale budú uvedený aj film Cenzorka od Petra Kerekesa.

Benátsky festival je najstaršou filmovou prehliadkou na svete. Podľa odborníkov sa v poslednom desaťročí kvalita festivalu veľmi zvýšila a filmy uvedené či ocenené v Benátkach bodovali aj v ďalších medzinárodných súťažiach.