Na MFF v Karlových Varoch má slovenská kinematografia početné zastúpenie, o ceny súťaží až päť noviniek

Na MFF v Karlových Varoch má slovenská kinematografia početné zastúpenie, o ceny súťaží až päť noviniek Foto z filmu Obeť

Na 55. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch má slovenská kinematografia výrazné zastúpenie. Podujatie celkovo ponúkne jedenásť slovenských koprodukčných filmov – štyri z nich sa budú uchádzať o cenu Krištáľový glóbus v Hlavnej súťaži, jeden súťaží v sekcii Na východ od Západu. Festival sa tento rok koná v netradičnom neskoršom termíne od 20. do 28. augusta 2021, dva pripravované filmy už absolvovali prezentáciu v online programe pre filmových profesionálov Eastern Promises Industry Days.

 V hlavnej festivalovej súťaži sa predstaví dokumentarista Miro Remo so svojím novým filmom Láska pod kapotou (2021). Ústrednou postavou jeho dokumentu je bývalý baník, päťdesiatnik Jaroslav, ktorého snom bolo stať sa automobilovým pretekárom. V jeho naplnení mu zabránilo zdravie, no z frustrácie ho vyviedlo stretnutie s detskou láskou Jitkou. Remo prináša portrét muža bojujúceho s traumami minulosti, ktorý sa s odzbrojujúcou priamočiarosťou upína k nádeji na šťastný život.

S dokumentom Každá minúta života (2021) sa o hlavnú cenu bude uchádzať aj režisérka Erika Hníková. Zobrazuje príbeh slovenských manželov, ktorí každú minútu života trávia vychovávaním svojho štvorročného syna prostredníctvom tzv. Kamevédy, metódy komplexného rozvoja pohybových schopností a intelektu. Film prispieva zaujímavým pohľadom do aktuálnej diskusie na tému výchovy detí.

Do výberu dvanástich titulov v Hlavnej súťaži sa dostali aj dva slovenské koprodukčné hrané filmy. Dráma Atlas vtákov (2021) režiséra Olma Omerza preplieta komplikované vzťahy v starej rodinnej firme, v ktorej ktosi vo veľkom vynáša peniaze, so svetom moderných komunikačných technológií. V tejto vojne ale nie je vôbec jasné, kto stojí proti komu a kto z nej nakoniec vyjde ako víťaz.

Nový film Václava Kadrnku Správa o záchrane mŕtveho (2021) zobrazuje rodinu, v ktorej otec po mŕtvici upadne do kómy a matka so synom tak uviaznu v hraničnej životnej situácii. Pokorne prijímajú otcovu diagnózu, ktorá im veľa nádeje nedáva, ale vzdorujú prijať verdikt lekárov. Režisér Kadrnka sa na karlovarský festival vracia štyri roky potom, ako si z jeho Hlavnej súťaže odniesol Krištáľový glóbus za historickú drámu Křižáček (2017).

Svojho zástupcu má slovenská kinematografia aj v súťažnej sekcii Na východ od Západu. Film Iná svorka (2021) režisérky Hajni Kis rozpráva príbeh Tibora, ktorý sa po návrate z väzenia zamestná ako vyhadzovač v nočnom klube. Má finančné problémy a pre svoju povahu je v neustálom konflikte s okolím. Rovnako divoká je jeho dvanásťročná dcéra, ktorú nevidel už sedem rokov. Teraz má príležitosť stať sa ozajstným otcom. V nesúťažnej sekcii Prvé podanie, kde sa predstavuje desať mladých európskych režisérov nastupujúcej generácie, sa premietne film Ospalky (2021) Kateřiny Hroníkovej. V bakalárskej snímke sa autorka na príbehu manželského páru Libuše a Jaromíra zaoberá jeseňou partnerského života.

Sekcia Zvláštne uvedenie prináša festivalovým divákom exkluzívne premiéry a predpremiéry vybraných zahraničných a českých titulov. Vo svetovej premiére sa premietne dokument Jana Šikla Rekonštrukcia Okupácie (2021), ktorý predstavuje doposiaľ nezverejnené zábery z takmer štyroch hodín filmového záznamu vpádu okupačných vojsk do Československa v roku 1968. Svetovú premiéru v Karlových Varoch bude mať aj životopisný film o jednom z najväčších športových hrdinov bývalého Československa Zátopek (2021) režiséra Davida Ondříčka, ktorý bude zároveň otváracím filmom festivalu. V sekcii sa bude premietať aj celovečerný animovaný film režisérky Michaely Pavlátovej Moje slnko Maad (2021). Príbeh Češky, ktorá sa vyberie za svojou láskou do neznámeho prostredia Afganistanu, mal svetovú premiéru v júni na MFAF Annecy, odkiaľ si odniesol Cenu poroty. Do výberu sekcie Horizonty, obsahujúcej najzaujímavejšie filmy aktuálnej sezóny zo súčasnej svetovej produkcie, sa dostala dráma Pomaľované vtáča (2019) Václava Marhoula a animovaný film Myši patria do neba (2021) Jana Bubeníčka a Denisy Grimmovej.

Súčasťou karlovarského festivalu je aj podujatie určené pre filmových profesionálov Eastern Promises Industry Days, ktoré sa tento rok uskutočnilo online v termíne od 28. júla do 12. augusta 2021. V novom programe First Cut+, ktorý má za cieľ podporiť konkurencieschopnosť a úspešnosť na trhu celovečerných filmov, sa prezentoval projekt Moc režiséra Matyása Priklera. V už tradičnom programe Works in Progress predstavil svoj pripravovaný celovečerný debut Obeť režisér Michal Blaško.