Oscary sú rozdané. Pozrite si prehľad víťazov a víťaziek

Oscary sú rozdané. Pozrite si prehľad víťazov a víťaziek Ilustr. foto HBO

Snímka Krajina nomádov prevládla vo väčšine hlavných kategórií cien americkej filmovej akadémie Oscar, ktorých odovzdávanie sa tento rok odohrávalo v netradičnom a podľa mnohých médií pomerne rozpačitom formáte, ktorý si vynútila pandémie covidu-19. Krajina nomádov si odniesla hlavnú cenu za najlepší film, režisérka snímky Chloé Zhaoová dostala zlatú sošku za réžiu. Akadémia takisto ocenila Frances McDormandovú, ktorá vo filme stvárnila hlavnú úlohu. V hlavnej mužskej hereckej kategórii zvíťazil Anthony Hopkins za výkon vo filme The Father, čo médiá označujú za najväčšie prekvapenie celého večera.

 Odovzdávací ceremoniál sa tento rok veľmi odlišoval od tradičnej oscarovej šou. Vyhlasovanie väčšiny kategórií sa odohrávalo v losangeleskej vlakovej stanici Union Station, kde bol len obmedzený počet hostí. Tí boli podľa organizátorov buď zaočkovaný proti covidu-19, alebo náležite otestovaní. "Berte to ako filmovú scénu," uviedla na začiatku vysielania herečka Regina Kingová krátko po znelke, s tým, že sa celý večer riadi rovnakými opatreniami, ktoré teraz platia pri natáčaní v Hollywoode.

Na úvod ceremoniálu chýbal tradičný monológ a zmizla tiež charakteristické veľkolepé hudobné a tanečné čísla. Ďaleko väčší priestor potom dostali jednotliví ocenení, ktorí po prevzatí ceny prednášali aj niekoľkominútové príhovory.

Krajina nomádov potvrdila svoju rolu favorita, čím podľa médií zavŕšila hviezdny vzostup Zhaoovej. Road movie o žene cestujúcej naprieč americkým západom, ktorý mal rozpočet menší ako päť miliónov dolárov, a v ktorom účinkuje mnoho nehercov, je podľa médií veľmi neobvyklým výhercom veľmi neobvyklých Oscarov.

Víťazstvo Zhaoovej v kategórii najlepšia réžia vyhlásil cez satelitné spojenie z Južnej Kórey režisér Pong Čung-ho, ktorý vlani dostal zlatú sošku za najlepšiu snímku s filmom Parazit. Zhaoová sa stala prvou nebielou ženou, ktorá kedy získala cenu pre najlepšiu režisérku, a až druhou ženou celkovo. Ako prvej sa to podarilo v roku 2009 Kathryn Bigelowovej s filmom Smrť čaká všade.

Agentúra AP pripomína, že si 83 ročný Hopkins odniesol Oscara naposledy v roku 1992, kedy si ho vyslúžil za úlohu Hannibala Lectera v snímke Mlčanie jahniat. Podľa médií bol jeho tohtoročný triumf pomerne nečakaný, pretože veľkým favoritom na posmrtné ocenenia bol herec Chadwick Boseman za výkon v Ma Rainey - matka blues.

Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe sa stala Kórejčanka Jun Ju-čung za film Minari. Oscara za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe si odniesol Daniel Kaluuya za výkon vo filme Judas and the Black Messiah (Judáš a Čierny Mesiáš).

Prvú cenu večera dostala Emerald Fennellová za pôvodný scenár k filmu Nádejná mladá žena. Zlatú sošku za scenár podľa predlohy následne dostali Christopher Hampton a Florian Zeller za snímku The Father (Otec).

Štúdio Pixar potom dostalo už celkovo 11. zlatú sošku v kategórii najlepší celovečerný animovaný film, posledný prírastok mu obstarala snímka Duša, ktorú akadémia ocenila rovnako za filmovú hudbu. Filmy spoločnosti Netflix získali tento rok celkom sedem sošiek, teda najviac zo všetkých produkčných firiem. Netflix však naďalej uteká tá najcennejšie, teda za najlepší film.

Cenu za najlepší zahraničný celovečerný film vyhral film Chlast dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga s Mads Mikkelsenom v hlavnej úlohe, ktorý bol považovaný za jedného z favoritov.

Ocenenie za najlepšie vizuálne efekty si odniesol film Tenet režiséra Christophera Nolana. Najlepší filmový zvuk uplynulej sezóny mal podľa akadémie snímka Sound of Metal. Film Mank režiséra Davida Finchera, ktorý šiel do záverečného súboja s najväčším počtom desiatich nominácií, dostal zlaté sošky za výpravu a kameru. V kategóriách za najlepšie masky a kostýmy vyhrali tvorcovia snímky Ma Rainey - matka blues.

Najlepším celovečerným dokumentom minulého roka bol podľa akadémie film Moja učiteľka chobotnica. V kategórii krátkometrážny animovaný film akadémia vyhlásila za najlepší film Mám vás rada, nech sa stane čokoľvek. Cenu v kategórii najlepší krátkometrážny dokumentárny film získal film Colette. Oscara za najlepší krátkometrážny hraný film dostala snímka Vzdialené svety.

Moderátori a ocenení počas udeľovania niekoľkokrát spomenuli udalosti okolo procesu s belošským expolicistom Derekom Chauvinom, ktorého minulý týždeň porota v Minneapolis uznala vinným z vraždy a zabitia černocha George Floyda. "Keby to minulý týždeň v Minneapolise dopadlo inak, vymenila by som možno svoje podpätky za vojenské topánky," vyhlásila hneď na začiatku ceremoniálu Kingová.

Prehľad víťazov a víťaziek:

Mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Anthony Hopkins – The Father
Mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Daniel Kaluuya – Judas and the Black Messiah
Ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Frances McDormand – Krajina Nomádov
Ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Youn Yuh-jung – Minari

Réžia: Chloé Zhao – Krajina Nomádov
Adaptovaný scenár: Christopher Hampton a Florian Zeller – The Father
Pôvodný scenár: Emerald Fennell – Nádejná mladá žena

Medzinárodný film: Dánsko – Chľast
Dokumentárny film: Moja učiteľka chobotnica
Animovaný film: Duša

Pôvodná filmová pieseň: Fight For You z filmu Judas and the Black Messiah
Pôvodná filmová hudba: Duša – Trent Reznor, Atticus Ross a Jon Batiste
Kamera: Mank – Erik Messerschmidt
Kostýmy: Ma Rainey – matka blues – Ann Roth
Masky: Ma Rainey – matka blues – Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal a Jamika Wilson
Strih: Sound of Metal – Mikkel E. G. Nielsen
Výprava: Mank – Donald Graham Burt a Jan Pascale
Zvuk: Sound of Metal – Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michellee Couttolenc, Carlos Cortés a Phillip Bladh
Vizuálne efekty: Tenet – Andrew Jackson, David Lee, Andrew Lockley a Scott Fisher

Krátky animovaný film: Mám vás rada, nech sa stane čokoľvek
Krátky hraný film: Two Distant Strangers
Krátky dokumentárny film: Colette