Oneskorené Oscary sa budú prvýkrát konať na dvoch miestach naraz

Oneskorené Oscary sa budú prvýkrát konať na dvoch miestach naraz Foto: HBO

V noci z nedele na pondelok SELČ začne v Los Angeles 93. ročník udeľovania cien americkej Akadémie filmového umenia, takzvaných Oscarov. Kvôli pandémii covid-19 sa tohtoročný ceremoniál koná takmer o dva mesiace neskôr, ako bolo pôvodne plánované. Koronavírus tiež poznamenal samotné slávnostné udeľovanie, ktoré bude prvýkrát na dvoch miestach naraz. Tohtoročný ročník je však podľa médií význačný tiež rôznorodosťou nominovaných filmárov, v najprestížnejších kategóriách totiž patria medzi favoritov v rekordných počtoch ženy a tvorcovia tmavej pleti či ázijského pôvodu.

Najviac nominácií má tento rok snímka Mank, ktorá sa uchádza o desať zlatých sošiek vrátane tej za najlepší film. Sedem nominácií má film Chicagský tribunál. Ďalšími uchádzačmi o cenu za najlepší film sú Nádejná mladá žena, Mank, Judas and the Black Mesiah, The Father, Sound of Metal a Krajina nomádov.

Práve posledná menovaná snímka je pritom podľa väčšiny kritikov favoritom na zisk zlatej sošky za najlepší film, prevládla totiž na cenách BAFTA, na Zlatých glóbusoch a odniesla si aj hlavnú cenu od Združenia amerických producentov (PGA).

Ak by Krajina nomádov v najsledovanejšej kategórii zvíťazila, znamenalo by to, že Oscar za najlepší film opäť utiekol streamovacej a producentskej spoločnosti Netflix, z ktorej stajne pochádza napríklad Mank či Chicagský tribunál. Jej snímky pritom majú už druhý rok v rade najvyšší celkový počet nominácií, tento rok ich nazbierali 35.

Tohtoročný ročník priniesol uchádzačov o ocenenie s najviac rôznorodým pôvodom v histórii Oscarov. Deväť z desiatich hercov a herečiek nominovaných za najlepší výkon vo vedľajšej a hlavnej úlohe pripadlo zástupcom etnických menšín. O cenu za najlepšiu herečku sa uchádzajú dve černošky, čo sa stalo naposledy pred 50 rokmi. O najlepšieho herca sa prvýkrát uchádzajú dvaja muži ázijského pôvodu. A dve ženy tiež bojujú o zisk sošky za najlepšiu réžiu. Režisérka Krajina nomádov Chloé Zhaoová je navyše prvou nebielou ženou, ktorá získala nomináciu v prestížnej kategórii. Mnoho médií ju považuje za favoritku.

Pomerne nejasné zatiaľ ostáva, ako bude za koronavirových reštrikcií vyzerať sám ceremoniál. Jeho producenti už skôr uviedli, že chcú zachovať zdanie honosného galavečera, hoci sa akcie nezúčastní toľko ľudí, ako býva zvykom. Všetkým hosťom však vopred oznámili, že na galavečere nebude možné hovoriť diaľkovo cez aplikáciu Zoom. Práve problémy pri vstupoch na diaľku sprevádzali napríklad udeľovanie Zlatých glóbusov a spôsobili nemálo rozpačitých okamihov.

Galavečer už tretí ročník v rade nebude mať hlavného moderátora, jednotlivé kategórie namiesto toho uvedú rôzne skupiny celebrít. Celá šou pritom podľa producentov bude priamo pracovať s pandémiou covidu-19 a jej ničivými dopadmi na filmový priemysel. Výrazným motívom údajne budú rúška.

Ceremoniál sa bude prvýkrát odohrávať na dvoch miestach, a to klasicky v hollywoodskej sále Dolby Theatre, a potom tiež v budove losangeleskej stanice Union Station.

Médiá napriek úsiliu producentov očakávajú, že tento ročník bude sprevádzať rekordne nízka sledovanosť, s ktorou sa potýkali aj iné filmové ceny tohtoročnej sezóny. Na Oscary sa skôr pozeralo 35 až 45 miliónov divákov a v sledovanosti sa tak nachádzali hneď za Super Bowl, teda finále zámorskej ligy amerického futbalu (NFL), ktorý je tradične najväčšou americkou televíznou udalosťou.

Vlani však sledovanosť Oscarov spadla medziročne o 20 percent, čo bolo ešte pred začiatkom pandémie covidu-19. Sledovanosť tohtoročných Zlatých glóbusov, ktoré sa konali v novom formáte vyhovujúcom koronavirovým reštrikciám, bola o 64 percent nižšia ako rok predtým. Podobný prepad zaznamenali tiež hudobné ceny Grammy, tie tento rok mali doteraz najnižšiu sledovanosť, medziročne klesla o 51 percent.

Prenos zo slávnostného odovzdávania Oscarov začína na televíziu ABC a vybraných streamovacích platformách v pondelok v 02:00 SELČ.