Svěrákovci začali natáčať nový film Betlehemské svetlo (VIDEO)

Svěrákovci začali natáčať nový film Betlehemské svetlo (VIDEO) Reprofoto youtube

Zdeněk Svěrák začal na začiatku týždňa natáčať film Betlehemské svetlo, v ktorom si v réžii svojho syna Jána zahrá hlavnú úlohu spisovateľa Šejnohu. Do ďalších rolí režisér Jan Svěrák obsadil Danielu Kolářovú, Terezu Ramba, Vojtecha Kotku a Vladimíra Javorského. Premiéru tvorcovia plánujú v apríli roku 2022. ČTK o tom za distribučnú spoločnosť Bioscop informovala Jana Šafářová. Dramatik, scenárista, herec, autor piesňových textov a spisovateľ Zdeněk Svěrák oslávil 28. marca 85. narodeniny.

"Film bude o hľadaní životnej harmónie, o hranici medzi vyrovnanosťou a rezignáciou, a túto ťažkú tému rozptyľujeme humorom, štylizáciou a veľkou nadsádzkou," uviedol režisér Jan Svěrák. Scenár vychádza z knižných bestsellerov Povídky a Nové Povídky Zdeňka Svěráka a je rozprávaný ako príbeh o spisovateľovi Šejnohovi, ktorému do bežného života vstupujú postavy z vlastných poviedok. "Ten človek ako by mi vypadol z oka. Je len o niečo komickejší, ako som ja," podotkol Zdeněk Svěrák.

O vizuálnu stránku filmu sa postará držiteľ ôsmich Českých levov a ďalších piatich nominácií, kameraman Vladimír Smutný, ktorý spolupracoval so Svěrákovciami už na Koljovi pred 25 rokmi, rovnako ako architekt Jan Vlasák a kostýmová návrhárka Simona Rybáková. Strihu celého filmu sa prvýkrát ujme pokračovateľ rodinnej tradície, syn režiséra a vnuk hlavného predstaviteľa, strihač František Svěrák.

V ďalších úlohách sa diváci môžu tešiť na Ondreja Vetchého, dánsku herečku Patriciu Schumannovu či Jitku Čvančarovú. Snímka Betlehemské svetlo sa bude natáčať od konca marca do mája predovšetkým v Prahe.

Betlehemské svetlo je celkovo ôsmy film, na ktorom Zdeněk Svěrák spolupracoval so svojím synom Jánom, ktorý je autorom scenára. Zatiaľ posledná snímka Po strnisku bos otca a syna Svěrákových mala premiéru v roku 2017. Najväčší úspech dosiahli filmom Kolja, ktorý získal okrem iného tiež Oscara za najlepší cudzojazyčný film roka 1996. Pred piatimi rokmi prevzal Zdeněk Svěrák na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch z rúk Jiřího Bartošku Cenu prezidenta festivalu za prínos českej kinematografii.