Herečka sa na odovzdávaní filmových cien na protest vyzliekla (VIDEO)

Herečka sa na odovzdávaní filmových cien na protest vyzliekla (VIDEO)

Herečka Corinne Masiero sa pri piatkovom odovzdávaní francúzskych filmových cien César vyzliekla na javisku donaha na protest proti dlhodobému uzavretiu divadiel a kín kvôli pandémii. Na prsiach mala napísané heslo "bez kultúry nie je budúcnosť" a na chrbte odkaz "vráť nám umenie, Jeane" adresovaný premiérovi Jeanovi Castexovi.

 Päťdesiatsedemročná Masiero, ktorá mala odovzdať cenu za najlepší kostým, si na slávnostný večer obliekla masku somára a krvou postriekané šaty, ktoré si pred zrakmi prítomných vyzliekla, uviedol spravodajský server BBC News.

Francúzska obdoba Oscarov zvykne byť najväčšou udalosťou francúzskeho filmového kalendára, v tomto roku sa ale slávnostný večer odohral v obmedzenom rozsahu - na akciu pozvali len nominovaných a tých, ktorí odovzdávali ceny.

Prístup francúzskej vlády k riešeniu pandémie odsúdila už pri otváracej reči moderátorka večera a jedna z najznámejších francúzskych komičiek Marina Foïs. Kritizovala okrem iného ministerku kultúry Roselyne Bachelot a začudovala sa, že si počas krízy našla čas na napísanie knihy. "Strácam vo vás dôveru," povedala.

Hercom, hudobníkom a ďalším umelcom dochádza trpezlivosť s francúzskou vládou, ktorá odmieta stanoviť termín pre znovuotvorenie divadiel, kín, múzeí, galérií a koncertných siení. "Obmedzili pohyb mladých ľudí, zavreli naše kiná a divadlá a zakázali koncerty, aby mohli otvoriť kostoly," posťažovala sa moderátorka.

"Moje deti môžu ísť do Zary, ale do kina nie ... je to nepochopiteľné," vyhlásil Stéphane Demoustier pri preberaní ceny za najlepší scenár podľa predlohy.

Kiná sú podľa BBC vo Francúzsku uzatvorené už dlhšie ako tri mesiace a šírenie koronavírusu sa podobne ako v ďalších európskych krajinách nedarí zastaviť. Počet ľudí, ktorí sa vo Francúzsku od začiatku pandémie nakazili, tento týždeň prekročil štyri milióny. S covidom-19 zomrelo už viac ako 90.000 ľudí.

Francúzsku filmovú cenu César za najlepší film získal v noci na dnes film Adieu les cons (Zbohom blbci) režiséra Alberta Dupontela.

Dupontel si rovnako odniesol cenu pre najlepšieho režiséra.