Českého leva získal seriál Herec, filmy Šarlatán či Krajina ve stínu (VIDEO)

Českého leva získal seriál Herec, filmy Šarlatán či Krajina ve stínu (VIDEO) Foto: DNA Production

Ako najlepší celovečerný film roku 2020 Česká filmová a televízna akadémia vyhlásila snímku Šarlatán, Českého leva si za neho okrem producentov odnáša aj režisérka Agnieszka Holland. Snímka o ľudovom liečiteľovi premenila päť zo 14 nominácií. Najviac cien na ceremoniáli v pražskom Rudolfíne získal film Bohdana Slamy Krajina ve stínu, ktorý mal 15 nominácií. Jeho tvorcovia si odniesli šesť cien vrátane tej za scenár a najlepší ženský herecký výkon. Cenu za najlepší televízny film či minisériu má séria Herec. Rozpráva o neľahké hereckej kariére v 50. rokoch.

Trojdielnu minisériu Herec nakrútila DNA Production v koprodukcii s Českou televíziou a RTVS. Vznikla pod režisérskou taktovkou Petra Bebjaka a jej dej je zasadený do začiatku päťdesiatych rokov. Rozpráva príbeh mladého muža (Jan Cina), ktorého otec padol na západnom fronte a matka zomrela vo väzení odsúdená za kolaboráciu. Je to talentovaný ochotnícky herec s omnoho väčšími ambíciami, ale kvôli nepriaznivému kádrovému profilu je odkázaný neustále striedať zamestnania. Jedného dňa nastupuje ako údržbár na univerzitu. ŠtB ho tam totiž nasadila na tamojšieho profesora matematiky, ktorého chce získať pre spoluprácu.

"Získať sošku Českého leva je pre každého obrovským uznaním a získať ju v takejto silnej konkurencii je pre nás nesmierna česť. Ďakujeme českým akademikom za ich hlasy, divákom za ich priazeň, všetkým našim kolegom - pred kamerou aj za kamerou a, samozrejme, Českej televízii a RTVS za možnosť túto minisériu nakrútiť. Päťdesiate roky sú náročným obdobím, s ktorým sme sa ešte stále nedokázali vysporiadať. Už to nie je vojna. Je už mier, ale voľby medzi tým, čo je správne a čo nie, sú rovnako ťažké. Sme radi, že sme dostali možnosť ukázať ľudí, ktorí túto kapitolu z našich dejín žili a že sme znova mohli vidieť, aké jednoduché je zradiť a aké ťažké nepoddať sa," povedal producent DNA Production Rasťo Šesták.

Ocenenie za mimoriadny prínos českej kinematografii dostal režisér a scenárista Hynek Bočan. Ako mimoriadne audiovizuálne počiny akademici ocenili všetky tri nominované projekty. Cenu si odniesli tvorcovia internetového seriálu #martyisdead, ktorý vlani získal ako prvý český seriál medzinárodnú cenu Emmy. Filmová akadémia ocenila tiež projekty Film Naživo a Televízia Naživo, ktoré prinášajú kultúru v čase uzavretia kín a divadiel kvôli pandémii, a filmové múzeum NaFilm.

Šarlatán priniesol siedmu sošku Českého leva Ivanovi Trojanovi za stvárnenie hlavnej mužskej postavy. V kategórii najlepšia kamera bol ocenený Martin Štrba a Radim Hladík jr. Dostal cenu za najlepší zvuk.

Historický film režiséra Bohdana Slámu Krajina ve stínu získal až sedem cien - za najlepší scenár, strih, hudbu, kostým, plagát a ženský herecký výkon v hlavnej aj vedľajšej postave. Krajina ve stínu priniesla prvú sošku leva herečke Magdaléne Borovej, ktorá stvárnila hlavnú ženskú úlohu. Akademici ocenili aj ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe, za neho dali cenu Patře Špalkovej. Za najlepší scenár tejto drámy z povojnového pohraničia bol ocenený Ivan Arsenjev a Jan Daňhel získal cenu za najlepší filmový strih.

Najlepším dokumentom sa stal film Barbory Chalupovej a Víta Klusáka V sieti. Dokument bude mať túto stredu, 10. marca 2021 slovenskú televíznu premiéru na Dvojke RTVS a Krajinu ve stínu vzhľadom na aktuálny úspech premietnu 19. marca 2021 vo virtuálnej kinosále v rámci platformy kino-doma.sk. Dátum oficiálnej slovenskej premiéry nie je známy, čaká sa na otvorenie kín.

Ako najlepší študentský film ocenila filmová akadémia snímku Adama Martinca Anatómia českého popoludní. Tvorca dostal aj cenu za najlepší krátky film, ktorá sa tento rok udeľovala prvýkrát. Snímka sa snaží popísať českú povahu na epizodce z horúceho leta, kedy sa pri rybníku stratía dvaja chlapci a každý k tomu má čo povedať.

Prvýkrát sa tento rok tiež udeľovala cena v kategórii najlepší animovaný film. Dostal ju režisér, výtvarník a producent Jan Balej za bábkový dobrodružný film Farebný sen.

Českého leva za najlepší televízny seriál získali tvorcovia seriálu Zradcovia o boji polície s drogovou mafiou, vznikol v Českej televízie podľa pôvodného námetu Jiřího Vacka, jedného zo zakladateľov Národnej protidrogovej centrály, a na základe príbehov policajtov z terénu.

Tohtoročný 28. ročník udeľovania Českých levov sa konal v pražskom Rudolfíne kvôli opatreniam zavedeným proti šíreniu koronavírusu za zvláštnych bezpečnostných opatrení a bez stoviek inokedy prítomných divákov. Na mieste boli len asi dve stovky ľudí, predovšetkým nominovaných alebo postupujúcich. Všetci museli podstúpiť test na covid-19, rádovo niekoľko ľudí kvôli pozitívnemu výsledku usporiadatelia na ceremoniál nepustili.