Sledujte najlepšie európske filmy online z vašej obývačky a zadarmo (VIDEO)

Sledujte najlepšie európske filmy online z vašej obývačky a zadarmo (VIDEO) Foto z filmu Mustang

Prehliadka európskych filmových cien, ktoré každoročne vyhlasuje Eirópsky parlament, bude mať tento rok inú podobu.

Filmové dni "Lux Film Days" sa na Slovensku uskutočnia prvýkrát online - od 27. do 30. januára na platforme Kino doma www.kino-doma.sk. Vďaka tomu bude možné virtuálne navštíviť kino so všetkým, čo k tomu patrí. Premietanie bude prístupné zadarmo po celej SR a ponúka sledovanie najlepších európskych filmov, ktoré boli nominované na prestížnu cenu LUX, udeľovanú každoročne Európskym parlamentom. V rámci "LUX Film Days" predstavia aj novú podobu filmovej ceny "LUX - Európska filmová cena divákov".

Všetky projekcie sú pre divákov zo Slovenska zadarmo, treba sa len vopred zaregistrovať. Nebudú chýbať ani príhovory dramaturgov a usporiadateľov, aby sa zážitok z virtuálneho kina čo najviac priblížil reálnej návšteve klubového kina.

V stredu (27. januára) odštartuje filmové dni LUX poľská snímka Ida ocenená Oskarom. Vo štvrtok sa môžete tešiť na celovečerný debut tureckej režisérky Deniz Gamze Ergüvenovej Mustang o sestrách, ktoré vyrastajú na dedine na tureckom severozápade. Na piatok (30. januára) usporiadatelia pripravili strhujúcu poľskú kroniku Posledná rodina. Sobotňajší podvečer prinesie animovaný film pre celú rodinu Môj život Cuketky. Filmové dni LUX ukončí v sobotu večer snímka talianskej režisérky Alice Rohrwacherovej Šťastný Lazzaro, ktorá je poctou klasickým magicko-realistickým filmom.

PROGRAM

27.1. 20.20 – Ida | Ida (Paweł Pawlikowski, Poľsko/Dánsko, 2013)

28. 1. 20.20 – Mustang | Mustang (Deniz Gamze Ergüven, Francúzsko/Nemecko/Turecko, 2015)

29. 1. 20.20 – Posledná rodina | Ostatnia rodzina (Jan P. Matuszyński, Poľsko, 2016)

30. 1. 18.00 – Ja ako Tekvička | Môj život Cuketky | Ma vie de Courgette (Claude Barras, Švajčiarsko/Francúzsko, 2016)

30. 1. 20.20 – Šťastný Lazzaro | Lazzaro felice (Alice Rohrwacher, Taliansko/Francúzsko/Nemecko/Švajčiarsko, 2018)

Stream každého filmu prebieha iba raz v konkrétny daný deň a hodinu. Atmosféru kina ďalej navodzujú tematické úvody.

 

Nulové vstupenky sú k dispozícii na stránkach partnerských kín projektu Kino doma:

· Kino Lumière, Bratislava www.kino-lumiere.sk

· Kino Tatran, Poprad www.kinotatran.sk

· Kino Fontána, Piešťany www.fontana-piestany.sk

· Kino Iskra, Kežmarok www.kinoiskra.sk

· Kino Úsmev, Košice www.kinousmev.sk

Facebooková udalosť: https://www.facebook.com/events/822351885273947/

Tohtoročné snímky premietané v rámci Lux Film Days sú dramaturgickou ochutnávkou toho najlepšieho z európskeho filmu za posledné roky. Zároveň sú to tituly, ktoré sa dotýkajú podstatných tém európskej verejnej diskusie. Všetky uvedené filmy spája nominácia na Filmovú cenu LUX, udeľovanú od roku 2007 Európskym parlamentom.

Filmové dni Lux Film Days sa každoročne konajú vo viac ako 50 európskych mestách, či už v kinách alebo ako súčasť festivalov. V rámci akcie sa v Európe bežne uskutoční približne 240 projekcií súťažných filmov nominovaných na Filmovú cenu LUX. V spojitosti s opatreniami súvisiacimi s pandémiou COVID-19 sa tentokrát bude podujatie konať virtuálne na platforme Kino doma. Filmové dni Lux Film Days organizuje Kancelária Európskeho parlamentu v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom a kanceláriou Kreatívna Európa Media.

Filmová cena, ktorú pred 13 rokmi vytvoril Európsky parlament na podporu distribúcie európskych filmov, mení svoju podobu. Od februára 2021 budú do výberu víťaza zapojení priamo diváci. Cena LUX tiež prehlbuje spoluprácu s Európskou filmovou akadémiou (European Film Academy), aby oslovila širšie publikum. Kvôli týmto zmenám bola cena tiež premenovaná na "LUX - Európska filmová cena divákov". Európsky parlament prehliadkou a udeľovaním ceny podporuje kinematografiu a posilňuje skutočnosť, že je jedným z najbohatších a najsilnejších kultúrnych prejavov a má v európskom kultúrnom modeli významné postavenie.