Pomaľované vtáča a Šarlatán sa dostali do finále o európskeho Oscara (VIDEO)

Pomaľované vtáča a Šarlatán sa dostali do finále o európskeho Oscara (VIDEO) Foto: PubRes

Do finále tohtoročných Európskych filmových cien sa dostali dva filmy s českou a slovenskou účasťou. V kategórii najlepšia réžia má nomináciu Agnieszka Holland za film Šarlatán, v kategórii najlepší film je vo finále medzi šiestimi snímkami Václav Marhoul s filmom Pomaľované vtáča. Finálové nominácie dnes vyhlásila Európska filmová akadémia v rámci filmového festivalu v španielskej Seville. Ceny sa označujú za európskych Oscarov.

Slávnostné vyhlásenie víťazov bude 12. decembra v islandskom hlavnom meste Reykjavíku.

Pomaľované vtáča bolo zaradené do hlavnej súťaže 76. ročníka festivalu v Benátkach, kde snímka získala aj cenu UNICEF. Dostala sa aj do oficiálneho výberu festivalu v Toronte, Chicagu i v Londýne.
V ČR Pomaľované vtáča získalo osem Českých levov.
Dráma z obdobia druhej svetovej vojny je adaptáciou bestselleru spisovateľa Jerzyho Kosińského. Česko-ukrajinsko-slovenskú snímku produkovala Marhoulova spoločnosť Silver Screen.

Dráma režisérky Agnieszky Holland Šarlatán vzniklo podľa scenára Marka Epsteina a sleduje život liečiteľa a bylinkára Jána Mikoláška, ktorý liečil státisíce ľudí, bol za to perzekvovaní nacistami i komunistami.

Film Šarlatán vznikol v koprodukcii Česka, Írska, Poľska a Slovenska. Snímka mala svetovú premiéru na tohtoročnom Berlinale a bola zaradená do oficiálneho výberu na festivaloch v Telluride, Chicagu, Moskve aj Tallinne. Slovenská filmová a televízna akadémia vyslala film Šarlatán do boja o nomináciu na amerického Oscara za najlepší cudzojazyčný film.
V širšej nominácii na Európske filmové ceny boli ďalšie koprodukčnej snímky - napríklad Služobníci režiséra Ivana Ostrochovského a Buď svetlo režiséra Marka Škopa.