Zomrel slávny herec Max von Sydow (VIDEO)

Zomrel slávny herec Max von Sydow (VIDEO) Foto z filmu Siedma pečať

Vo veku 90 rokov zomrel v nedeľu slávny švédsko-francúzsky herec Max von Sydow. S odvolaním sa na umelcovu manželku Catherine o tom informoval server Paris Match. Von Sydow sa preslávil predovšetkým vďaka spolupráci so švédskym režisérom Ingmarom Bergmanom. Hral v jeho filmoch Siedma pečať, Lesné jahody či Hodina vlkov.

 

Max von Sydow, celým menom Max Carl Adolf von Sydow, sa narodil 10. apríla 1929 vo švédskom Lunde. Od roku 2002 mal aj francúzske občianstvo.

S režisérom Bergmanom spolupracoval od roku 1955. Preslávil sa predovšetkým rolami v jeho filmoch, úspešnú kariéru mal ale aj v Hollywoode. Zahral si napríklad v snímkach Hana a jej sestry Woodyho Allena, Vyháňač diabla Williama Friedkina či Tri dni kondora Sydneyho Pollacka.

Do dejín kinematografie vošla scéna z filmu Siedma pečať, v ktorej von Sydow ako rytier Antonius Block hrá šach so Smrťou. Okrem tohto u Bergmana si von Sydow zahral tiež v Lesných jahodách, Hodine vlkov, Hanba, náruživosť a mnohých ďalších.

Von Sydow bol aktívny aj v posledných rokoch. Objavil sa v úspešnom seriáli Hra o tróny, kde stvárnil rolu Trojokej vrany, v sci-fi ságe Hviezdne vojny alebo v historickej sérii Tudorovci.