Porota uznala hollywoodskeho producenta vinným zo sexuálneho napadnutia, hrozí mu až 29 rokov väzenia

Porota uznala hollywoodskeho producenta vinným zo sexuálneho napadnutia, hrozí mu až 29 rokov väzenia Reprofoto youtube Tribeca

Bývalého hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina v pondelok v New Yorku uznala porota vinným zo sexuálneho napadnutia a z ľahšej formy znásilnenia. Oslobodila ho však v tých bodoch obžaloby, za ktoré mu hrozilo až doživotné väzenie, napísala agentúra Reuters. Weinsteinovi teraz hrozí za oba činy až 29-ročný trest, o ktorého konečnej výške rozhodne sudca 11. marca. Obhajoba uviedla, že sa chce proti verdiktu odvolať.

Harvey Weinstein, ktorý bol predtým považovaný za jedného z najmocnejších mužov Hollywoodu, podľa poroty v roku 2006 sexuálne napadol asistentku produkcie Mimi Haleyiovú, za čo mu hrozí 25 rokov väzenia. V roku 2013 potom podľa verdiktu znásilnil vtedy ašpirujúcu herečku Jessicu Mann. Keďže však nepoužil násilie a ani ním nehrozil, môže za tento čin dostať maximálne štyri roky za mrežami.

Porota naopak rozhodla o jeho nevinne v prípade údajného brutálneho znásilnenia herečky Annabell Sciorraovej na začiatku 90. rokov, ktorý mal obžalobe slúžiť ako dôkaz Weinsteinovho systematického, dlhodobého a násilného zaobchádzania so ženami. Za tento čin by filmárovi hrozil doživotný trest.

Sudca po zaznení verdiktu poroty producenta okamžite poslal do väzenia, zo súdnej siete ho vyviedli policajti v putách. Weinstein bol pritom doteraz na slobode, v máji 2018 bol prepustený na kauciu potom, čo sa sám vydal polícii.

Odporúčame aj: Na hollywoodskeho magnáta, obvineného zo sexuálneho obťažovania, v zlom spomína aj Angelina Jolie

Filmár sa na verejnosti v posledných mesiacoch pohyboval opretý o chodítko a pri súdnom pojednávaní sa často pridržiaval svojou právničky. Kritici ho obviňovali, že zdravotné problémy predstiera, aby sa nad ním porota zľutovala. Weinstein však tvrdil, že má problémy s chrbtom. Sudca dnes na žiadosť jeho právnikov nariadil, aby bol bývalý producent premiestnený vo väzení na ošetrovňu.

Štátny zástupca Cyrus Vance po zaznení verdiktu vyhlásil, že je to "nový deň" pre obete sexuálneho napadnutia v USA, "pretože Harvey Weinstein konečne nesie zodpovednosť za zločiny, ktoré spáchal". Pochválil tiež ženy, ktoré sa nebáli vyjsť so svojimi traumatizujúcimi zážitkami na verejnosť, čím podľa neho "zmenili chod histórie". "Weinstein je zlý mnohonásobný sexuálny predátor, ktorý zneužíval svoju moci k vyhrážaniu, znásilňovaniu, napádaniu a podvádzaniu, zosmiešňovaniu a umlčaniu svojich obetí," dodal prokurátor.

Weinsteinova právnička Donna Rotunnoová uviedla, že bývalý producent je z verdiktu sklamaný. "Harvey je veľmi silný. Harvey je neuveriteľne silný. Postavil sa k tomu ako chlap," vyhlásila pred budovou súdu Rotunnoová. Podľa agentúry AP mal Weinstein po zaznení verdikte kamennú tvár a šepkal niečo svojim právnikom. "Som nevinný. Som nevinný. Ako sa toto môže stať v Amerike?" povedal podľa jedného zo svojich obhajcov.

Škandál okolo filmára stál pred viac ako dvoma rokmi pri zrode kampane MeToo. V nej sa ženy na celom svete začali verejne zverovať so svojimi negatívnymi skúsenosťami so sexuálnym obťažovaním a násilím. "Porota pracovala s neuveriteľne obmedzenými a nespravodlivými zákonmi, ktoré sa týkajú sexuálneho napadnutia, a hoci nebol uznaný vinným vo všetkých bodoch, Harvey Weinstein sa bude musieť zodpovedať za svoje zločiny," píše sa podľa agentúry Reuters vo vyjadrení vydanom menom hnutia MeToo.

Podľa právnych expertov by mohla byť kauza obratom v spôsobe, akým súdy v USA posudzujú podobné prípady. Doteraz totiž len veľmi zriedka viedli také kauzy aj k odsúdeniu obvinených.

Zo sexuálneho napadnutia či znásilnenia Weinsteina obvinilo viac ako 90 žien, väčšina z týchto prípadov sa však stala príliš dávno na to, aby za ne mohol byť filmár súdený. Bývalý producent všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že všetky jeho vzťahy boli založené na vzájomnej zhode.

Weinstein teraz čelí ďalším obvineniam v procese v Los Angeles. Podľa miestnej prokuratúry znásilnil a sexuálne napadol dve ženy v období pred udeľovaním filmových ocenení Oscar v roku 2013. Jedna z údajne napadnutých žien pritom vystúpila ako svedkyňa aj v terajšom procese v New Yorku.