Brazílsky súd nariadil Netflixu stiahnuť film, v ktorom je Ježiš gay (VIDEO)

Brazílsky súd nariadil Netflixu stiahnuť film, v ktorom je Ježiš gay (VIDEO) Foto: Netflix

Brazílsky súd nariadil internetovej streamovacej službe Netflix, aby zo svojej ponuky relácií v Brazílii stiahla komediálny film, v ktorom je vyobrazený Ježiš ako homosexuál.

Snímka vyvolala v brazílskych konzervatívnych kruhoch silné pobúrenie. Situácia cez Vianoce vyvrcholila útokom na kanceláriu produkčnej firmy.

"Právo na slobodu prejavu (...) nie je absolútne," uviedol sudca v odôvodnení rozsudku. "Vystavovanie tohto 'umeleckého diela' (...) by mohlo spôsobiť vážnejšie a horšie napraviteľné škody, než jeho pozastavenie," dodal. Rozhodnutie je zatiaľ dočasné a musí ho ešte potvrdiť súd vyššej inštancie.

Film s názvom Prvé pokušenie Krista vytvorila brazílska komediálna skupina Porta dos Fundos. Ježiš v ňom na svoje 30. narodeniny privedie domov svojho priateľa Orlanda, s ktorým podľa všetkého udržiava romantický pomer.

Snímka vyvolala ostrú reakciu u niektorých brazílskych konzervatívnych kresťanov. Viac ako dva milióny ľudí podpísalo petíciu, ktorá žiada o stiahnutie filmu z Netflixu. Cez vianočne sviatky neznámy útočník napadol zápalnými fľašami kanceláriu produkčnej spoločnosti, ktorá film vyrobila. Pri útoku nebol nikto zranený. Jeden z podozrivých utiekol do Ruska a na jeho zatknutí teraz spolupracuje aj Interpol.

Rozhodnutie súdu kritizovala brazílska advokátska komora. "Akákoľvek forma cenzúry alebo ohrozenia týchto ťažko nadobudnutých slobôd predstavuje krok späť a nemôže byť spoločnosťou prijatá," vyhlásil jej predseda.

V Brazílii žije najväčší počet katolíkov zo všetkých krajín na svete. Okrem toho je tam aj početná evanjelická komunita, ktorá podporuje krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, uviedla agentúra Reuters. Bolsonaro už skôr vyhlásil, že by mal radšej mŕtveho, než homosexuálneho syna.

Jeden z Bolsonarových synov Eduardo nazval na twitteri snímku odpadom a dodal, že komediálna skupina Porta dos Fundos "nereprezentuje brazílsku spoločnosť". "Podporujeme slobodu vyjadrovania, ale stojí za to útočiť na vieru 86 percent populácie?" pýtal sa podľa agentúry AFP Bolsonarov syn.

Spoločnosť Netflix rozhodnutie súdu nebude komentovať, informovala agentúra AP.