Cenu LUX za rok 2019 získal film Boh existuje, jej meno je Petrunija

Cenu LUX za rok 2019 získal film Boh existuje, jej meno je Petrunija Foto: EP

Snímka „Boh existuje, jej meno je Petrunija‟ režisérky Teony Mitevskej je víťazom trinásteho ročníka filmovej ceny LUX. Cenu, ktorú udeľuje každoročne Európsky parlament, odovzdal v stredu režisérke víťazného filmu predseda EP David Sassoli.

 

Film „Boh existuje, jej meno je Petrunija‟ (God Exists, Her Name Is Petrunya) bol natočený v koprodukcii Severného Macedónska, Belgicka, Slovinska, Chorvátska a Francúzska. Snímka prostredníctvom príbehu o mladej nezamestnanej žene, ktorej sa počas pravoslávnych osláv sviatku Troch kráľov podarí zmocniť svätého kríža a vyhrať tak preteky tradične vyhradené pre mužov, zobrazuje boj žien za rovnoprávne postavenie v konzervatívnej spoločnosti.

Ďalšími tohtoročnými finalistami boli filmy Odložený prípad: Hammarskjöld (Cold Case Hammarskjöld) režiséra Madsa Brüggera (koprodukcia Dánska, Nórska, Švédska a Belgicka) a Kráľovstvo (The Realm) režiséra Rodriga Sorogoyena (koprodukcia Španielska a Francúzska).
„Cena LUX nám poskytuje výnimočný nástroj, ktorý nám môže byť v tomto úsilí nápomocný. Musíme využiť príležitosť zamerať sa na otázky ako imigrácia, právo na zdravotnú starostlivosť, feminizmus a politická etika, ktoré nám sprostredkúvajú filmy ceny LUX,‟ povedal predseda EP David Sassoli.