Po protestoch Poľska zmení Netflix film o strážcovi v tábore smrti (VIDEO)

Po protestoch Poľska zmení Netflix film o strážcovi v tábore smrti (VIDEO) Foto: Netflix

Americká spoločnosť Netflix po protestoch Poľska zmení v dokumentárnom filme Diabol od vedľa mapy, v ktorých boli nacistické vyhladzovacie tábory zakreslené na súčasných poľských hraniciach.

Informovala o tom agentúra Reuters. Poľský premiér Mateusz Morawiecki pred niekoľkými dňami vedenie Netflixu upozornil, že mapa je chybná.

Televízia TVN24 pripomína, že v prvom dieli filmového dokumentu o vojnovom zločincovi Johnovi Demjanjukovi, ktorý za vojny pôsobil ako strážca vo vyhladzovacom tábore Sobibor, sa objavila mapa Poľska v jeho súčasných hraniciach a boli na nej vyznačenej vyhladzovacie tábory ako Osvienčim, ​​Sobibor alebo Treblinka. Pri niektorých z nich sa objavil hákový kríž, Pri iných lebka so skríženými hnátmi.

Proti tejto mape protestovali poľskí predstavitelia, pretože podľa nich falšuje históriu a naznačuje, že existovali poľské tábory smrti. Poľské ministerstvo zahraničia pripomenulo, že v čase, o ktorom je v dokumente reč, bolo Poľsko okupované a zodpovednosť za vyhladzovacie tábory nieslo nacistické Nemecko. "Mapa ukázaná v seriáli nezodpovedá vtedajšej podobe hraníc," uviedlo ministerstvo.

Premiér Morawiecki požiadal generálneho riaditeľa Netflix Reeda Hastingsa, aby zakročil.

"Aby sme predišli akémukoľvek nedorozumeniu, doplníme v najbližších dňoch texty do niektorých máp predstavených v seriáli," uviedol vo štvrtok Netflix vo vyhlásení na twitteri. "Bude tak jasnejšie, že vyhladzovacie a koncentračné tábory v Poľsku postavil a prevádzkoval nemecký nacistický režim, ktorého vojaci vpadli do krajiny a okupovali ju v rokoch 1939 až 1945," napísala streamovacia služba.

 

Reuters pripomína, že Poliaci sú veľmi citliví na to, keď niekto aj nevedome naznačí, že môžu niesť spoluvinu za nacistické zverstvá spáchané počas druhej svetovej vojny. Vládnuca národno-konzervatívna strana Právo a spravodlivosť vlani presadila zákon, podľa ktorého pôvodne hrozilo väzenie za pripísanie poľskému národu spoluzodpovednosť za nacistickej zločiny. Vlani v júni potom parlament toto silno kritizované ustanovenie zrušil.