Film Amnestie pripomenie najväčšiu väzenskú vzburu v Československu (VIDEO)

Film Amnestie pripomenie najväčšiu väzenskú vzburu v Československu (VIDEO) Foto: Film Amnestie

Najväčšiu vzburu vo väzenskej histórii bývalého Československa stvárni pripravovaný film Amnestie režiséra Jonáša Karáska.

Vzbura vypukla v Leopoldove vo väznici pre najťažšie prípady, keď nový prezident Václav Havel v zime 1990 vyhlásil rozsiahlu amnestiu. Ťažkých zločincov v leopoldovskej väznici sa totiž netýkala. Thriller Amnestie uvedú do kín na Slovensku a v ČR na jeseň 2019. ČTK o tom informoval Lukáš Vedral z Bontonfilm.

Film vznikajúci ako príspevok k výročiu zamatovej revolúcie je príbehom jedného z väzňov. Hrajú v ňom Aňa Geislerová, Roman Luknár, Ján Jackuliak, Filip Kaňkovský, Norbert Lichý či Marek Vašut. "Je koniec 80. rokov, doba nebývalých zmien a jeden zlodej, ambiciózna manželská dvojica, mladá manipulátorka a väznený disident sa zapletú do udalostí, ktoré oproti označeniu revolúcie ako zamatovej neboli tak zamatovo hebké, čisté a nevinné," uviedol režisér Karásek.

Snímka sa z časti natáčala priamo v autentickom prostredí Leopoldova, vo väznici v Mladej Boleslavi, točilo sa aj v Prahe v Národnom divadle alebo v byte Václava Havla.

Foto: FB Film Amnestie

Tvorcovia na čele s režisérom Karáskom kladú veľký dôraz na stvárnenie a atmosféru doby konca komunizmu a obdobie bezprostredne po revolúcii. "Veľa sa sústredíme na atmosféru a reálie konca 80. a začiatku 90. rokov, na prostredie a oblečenie rovnako ako na populárnu hudbu z konca socializmu. Je to dnes v podstate už historický film a chceme byť maximálne presní," povedal jeden z producentov Jiří Konečný zo spoločnosti Endorfilm, držiteľ tohtoročného Českého leva za film Všechno bude.

Výpravný thriller Amnestie neukazuje len väzenský svet zločincov. Dramatické udalosti doby a samotné vzbury mali dopad aj na svet mimo oblasti väznice, na bývalých prominentov, disidentov a väzňov, z ktorých niektorí začali budovať kariéru. Niektoré ich príbehy začali už za socializmu a vzbura teraz vedie k ich rozuzleniu.

Foto: FB Film Amnestie

Potom, čo prezident Václav Havel v roku 1990 vyhlásil rozsiahlu amnestiu, páchatelia ťažkých zločinov v leopoldovskej väznici, ktorých sa amnestia netýkala, vyhlásili hladovku a následne na mnoho dní obsadili celú väznicu. Vzbura trvala takmer dva týždne, ukončiť ju musela až polícia a špeciálne jednotky s využitím vojenskej techniky. Nekompromisný zásah časť verejnosti ocenila, iná časť poukazovala na jeho prílišnú brutalitu.

Režisér Jonáš Karásek pochádza z Bratislavy. Ako grafický designer a art director pôsobil v rôznych svetových reklamných spoločnostiach. Je víťazom súťaže Áčko o najlepší videoklip (spoločne pre Janu Kirschner a skupinu Korben Dallas). Jeho celovečerným hraným debutom sa stal pred šiestimi rokmi film Kandidát ukazujúci moc médií v rukách bohatých a mocných ľudí.