Na prestížnom MFF Cannes slovenskú kinematografiu predstavia mladí tvorcovia

Na prestížnom MFF Cannes slovenskú kinematografiu predstavia mladí tvorcovia Foto: SFÚ

V utorok 14. mája sa začne prestížny 72. medzinárodný filmový festival Cannes, na ktorom budú slovenskú kinematografiu v oficiálnom programe i na sprievodných podujatiach reprezentovať viacerí mladí slovenskí tvorcovia.

 

Už pravidelne bude naša kinematografia zastúpená aj v prezentačnom pavilóne na medzinárodnom filmovom trhu Marché du Film. MFF Cannes potrvá do 25. mája, informuje v tlačovej správe Slovenský filmový ústav.

V oficiálnom festivalovom programe budú uvedené dva filmy mladých slovenských tvorcov. Do súťaže filmových škôl Cinéfondation, zameranej na objavovanie nových talentov, je zaradený absolventský film režiséra Martina Gondu Pura Vida (2018), nakrútený v rusínskom dialekte. Rozpráva príbeh dvojice dospievajúcich bratov, žijúcich len s otcom v hladovej doline na východe Slovenska, ktorých vzťah poznačia hnev a frustrácia okolia prameniace zo zložitej ekonomickej situácie.

Súčasťou sekcie Cinéfondation je aj prezentačná platforma L’Atelier, určená na podporu a rozvoj novej generácie tvorcov z celého sveta. Jej aktuálneho ročníka sa zúčastní 15 projektov začínajúcich i známych filmárov z 15 krajín, Slovensko bude reprezentovať pripravovaný celovečerný debut Obeť režiséra Michala Blaška, ktorý pred dvoma rokmi súťažil v Cinéfondation so svojím absolventským filmom Atlantída, 2003. Jeho nový film na príbehu ukrajinskej slobodnej matky žijúcej v českom meste tematizuje aktuálne spoločenské javy ako rasizmus, násilie a spravodlivosť. V minulosti sa projektu L’Atelier zúčastnil režisér György Kristóf s filmom Out (2017), v sekcii Cinéfondation máme vo filme Pura Vida celkovo už šiesteho reprezentanta (Keď nie, tak nie, Ďakujem, dobre, Cagey Tigers, Pandy a Atlantída, 2003).

Zo slovenských filmov budú môcť festivaloví návštevníci vidieť aj celovečerný debut mladého slovenského režiséra Teodora Kuhna Ostrým nožom (2019), v ktorom sa zúfalý otec zavraždeného syna pokúša domôcť spravodlivosti v skorumpovanom systéme politickej a byrokratickej moci.

Film bude mať projekciu na filmovom trhu Marché du Film, počas ktorého sa uskutoční aj viacero sprievodných podujatí za účasti slovenských tvorcov. Industry workshopu sa zúčastní mladý slovenský producent Nazarij Kľujev (TOXPRO), ktorý účasť na tomto podujatí získal vďaka najlepšie hodnotenej prezentácii pripravovaného dokumentu Lucie Kašovej The Sailor na pitchingovom podujatí Meeting Point – Vilnius. V osvedčenom scenáristickom tréningovom programe ScripTeast pre skúsených scenáristov zo strednej a východnej Európy budú Slovensko reprezentovať režisérka Tereza Nvotová a scenáristka Barbora Námerová s pripravovaným projektom Svetlonoc, ktoré ako tandem stoja aj za festivalovo úspešným a oceňovaným filmom Špina (2017). Celoročný program ScripTeast v Cannes každoročne vrcholí odovzdaním Ceny Krzysztofa Kieślowského pre najlepší scenár.

Na filmovom trhu Marché du Film má popri kinematografiách iných krajín každoročne svoj prezentačný pavilón aj Slovensko, opäť spoločne s Českou republikou.