Zomrel autor hudby k filmom o Vinnetouovi (VIDEO)

Zomrel autor hudby k filmom o Vinnetouovi (VIDEO) Foto z filmu

Vo veku 91 rokov zomrel skladateľ filmovej hudby Martin Böttcher, oznámila dnes agentúre DPA jeho dcéra Betsy Schlüterová. Skladateľ zomrel v noci z piatka na sobotu.

 

Böttcher zložil hudbu k viac ako 50 filmom a trom stovkám televíznych filmov a seriálov. Najznámejšie sú ale jeho skladby k príbehom o Vinnetouovi, vrátane preslávenej melódie z filmu Poklad na Striebornom jazere.

Práve vďaka tejto ústrednej melódii filmu, neskôr známej ako Old-Shatterhand-Melódia, ktorá v roku 1962 viedla 17 týždňov rebríčky nemeckých hitparád, sa stal Böttcher takmer cez noc jedným z najúspešnejších nemeckým filmovým skladateľov. Hudbu potom zložil aj k ďalším filmovým mayovkám, napríklad Vinnetou - Červený gentleman, Vinnetou - Posledný výstrel, Petrolejový princ či Old Surehand.

Martin Böttcher sa narodil 17. júna 1927 v Berlíne a už od detstva hral na klavír. Jeho vášňou bolo letectvo, túžil sa stať pilotom. Po druhej svetovej vojne ale odišiel do Hamburgu, kde začal hudobnú kariéru v rozhlasovom orchestri. Ako skladateľ filmovej hudby debutoval v roku 1955.

Pre televíziu zložil Böttcher hudbu aj k niekoľkým dielam detektívnych seriálov Derrick či Otec Braun. V roku 1995 dostal za prínos nemeckej kinematografii Čestnú cenu za filmovú hudbu.

Podľa nemeckých médií zomrel v severnom Nemecku v meste Rendsburg, kam sa na sklonku života vrátil po rokoch strávených na Sardínii a vo švajčiarskom Lugane.