Ruský súd prepustil režiséra Serebrennikova z domáceho väzenia

Ruský súd prepustil režiséra Serebrennikova z domáceho väzenia Foto: FB K.S.

Moskovský súd dnes zrušil domáce väzenie režisérovi Kirillovi Serebrennikovi obvinenému z defraudácie.

 

Oznámila to tlačová agentúra TASS. Kritik korupcie, byrokracie i ruského vedenia je obvinený, že so svojimi spolupracovníkmi spreneveril až 133 miliónov rubľov (1,8 mil. eur). V prípade odsúdenia mu hrozí až desať rokov väzenia. Súd mu nariadil, aby neopúšťal Rusko.

V roku 2011 Serebrennikov zorganizoval projekt nazvaný Platforma, ktorý mal prispieť k popularizácii moderného umenia. Program mala uskutočniť spoločnosť zvaná Siedme štúdio, ktorá dostala dotáciu ministerstva kultúry vo výške vyše 200 miliónov rubľov (2,7 mil. eur). Podľa vyšetrovateľov Serebrennikov a jeho spolupracovníci vykazovali neexistujúce náklady a nezákonne sa obohatili. Obvinení vinu popierajú.

Serebrennikovov osud vyvolal na ruskej umeleckej scéne neobvyklú širokú vlnu odporu, stíhanie režiséra odsúdili tiež mnohí jeho zahraniční kolegovia. Serebrennikov a jeho stúpenci proces označujú za ďalší prejav obmedzovania umeleckých slobôd v Rusku. Kvôli domácemu väzeniu režisér zmeškal premiéry svojich dvoch divadelných produkcií, ale napriek zákazu používať telefón a internet ďalej pracoval z domu.

Serebrennikovova tvorba je vo svete sledovaná, jeho filmy sa premietali na festivaloch v Cannes aj v Benátkach. Umelec sa v minulosti kriticky vyjadril k rastúcej cenzúre v Rusku a vyhlásil, že "všetko sa vracia k nejžalostnejšej sovietskej praxi". Minulý mesiac bol ocenený ako najlepší ruský režisér za film Leto, ktorý strihal už v domácom väzení.