Víťazný film tohtoročných Oscarov vyvoláva rozporné reakcie (VIDEO)

Víťazný film tohtoročných Oscarov vyvoláva rozporné reakcie (VIDEO)

Dráma z doby segregácie Zelená kniha bolo v noci na dnes korunovaná najlepšom filmom 91. ročníka cien americkej akadémie.

 

Najcennejšiu hollywoodsku sošku tak získal film, ktorý niektorí označujú za príjemnú spomienku na doby minulé, zatiaľ čo iní kritizujú a zosmiešňujú čoby zastaranú variáciu na oscarový snímok Vodič slečny Daisy z roku 1989, ktorý priniesol príbeh krehkého priateľstva medzi bohatou americkou židovkou a jej černošským vodičom odohrávajúci sa v čase rasových sporov.

V roku, keď sa mohol Hollywood zapísať do histórie tým, že prvýkrát prizná ocenenie najlepšiemu filmu na streamingovej službe Netflix (Roma) alebo zo štúdia Marvel (Black Panther), filmová akadémia radšej podporila tradičné road-movie o medzirasovom kamarátstve, napísala agentúra AP.

Okrem priaznivých ohlasov žne film Petera Farrellyho kritiku čoby nepôvodný krok späť, ktorý podľa mienky mnohých nemal triumfovať nad snímkami, ktoré vyvolali väčší ohlas a priniesli vyššie kasové zisky.

Odporúčame aj: Prehľad víťazov filmových cien Oscar za rok 2018

Udelenie hlavnej ceny pre Zelenú knihu bolo nečakaným finále svižnej ceremónie, ktorá sa prvýkrát za posledných 30 rokov zaobišla bez moderátora a bola plná historických víťazstiev pre diverzitu - vrátane prvej súťažnej sošky pre režiséra Spikea Leeho.

Práve Lee, ktorého film Konaj správne išiel do kín v rovnakom roku ako Vodič slečny Daisy, ktorý neskôr získal Oscara za najlepší film, patril k tým, ktorí boli viditeľne rozčúlení po tom, čo bola Zelená kniha vyhlásená tohtoročným víťazom v kategórii najlepší film. Akonáhle Julia Robertsová vyriekla názov víťazného filmu, Lee vstal, zamával rukami a zamieril preč zo sály, ale potom sa vrátil späť.

V zákulisí potom Lee zvieral pohárik šampanského a spomínal na 30 rokov, ktoré uplynuli medzi Vodičom slečny Daisy a Zelenou knihou. "Mám smolu," vyhlásil so smiechom. "Kedykoľvek niekto niekam ide autom, ja to prejdem!"

Lee tento rok získal sošku za najlepší scenár podľa predlohy spoločne so spoluscenáristom snímky BlacKkKlansman. Uverejnenie tejto kategórie patrilo medzi mimoriadne okamihy udeľovania cien. Hľadisko povstalo k potlesku postojačky, Lee sa vrhol do náručia Samuela L. Jacksona, ktorý výsledok tejto kategórie vyhlasoval, a potlesk prepukol aj v tlačovom stredisku v zákulisí.

Netflix je americký platený poskytovateľ filmov online, ktorý je od januára 2016 dostupný v 190 krajinách sveta vrátane ČR a SR; prvého Oscara získal v roku 2017 za krátkometrážny dokument, v minulom roku pribudla ďalšia soška za celovečerný dokument a tento rok ho tri Oscary pre film Roma posunuli vo filmovom svete o ďalší stupeň vyššie.

Marvel je americké televízne a filmové štúdio, ktoré v 90. rokoch 20. storočia založila materská spoločnosť Marvel Entertainment, do ktorej patrí aj vydavateľstvo komiksov Marvel Comics. Produkuje predovšetkým filmové spracovanie komiksov materskej spoločnosti a patrí do divízie štúdií Walta Disneyho. Za snímku Black Panther tento rok dostalo tri sošky Oscara (za najlepšiu hudbu, kostýmy a výpravu a dekorácie), ktoré sú prvými za dobu existencie štúdia Marvel.