Podľa kníh záhadnej Eleny Ferrante vznikol seriál (VIDEO)

Podľa kníh záhadnej Eleny Ferrante vznikol seriál (VIDEO) Foto: HBO

Benátskeho filmového festivalu sa v nedeľu zmocnila horúčka menom Elena Ferrante, napísala agentúra AFP.


Festival uviedol v predpremiére prvé dva diely televízneho seriálu, ktorý je natočený podľa neapolskej ságy autorky, ktorá používa pseudonym Elena Ferrante a svoju identitu skrýva. Tetralógia o celoživotnom priateľstve dvoch žien na pozadí povojnového Talianska sa po celom svete predala vo vyše desať miliónov výtlačkov.

Seriál s názvom My brilliant friend režíroval taliansky filmár Saverio Costanzo, ktorý je podpísaný aj pod filmami Hladné srdce alebo Osamelosť prvočísel.

"Moje meno producentom navrhla sama Elena Ferrante. Jej knihy už som predtým čítal a nikdy by ma samého nenapadlo previesť ich do filmu. Keď mi to navrhli, neváhal som ani minútu," povedal 42-ročný režisér.

Hoci Costanzo prezradil, že so záhadnou spisovateľkou spolupracoval - pravidelne si vraj posielali maily - k jej identite sa nevyjadril.

"Nemôžeme vám prezradiť, kto to je, ale na projekte od samého počiatku spolupracovala. Dohliadala na neho," uviedol scenárista seriálu Francesco Piccolo.

Seriál koprodukuje talianska televízia RAI a americká HBO, ktoré takto spolupracujú prvýkrát. Prvá rada má osem dielov a pokrýva detstvo a dospievanie dvoch priateliek, natočená je podľa prvého dielu s názvom Geniálna priateľka. Sú plánované ešte tri rady, z ktorých každá bude venovať ďalšiemu z troch zvyšných zväzkov tetralógie, ktorá bola preložená do 40 jazykov, okrem iného aj do slovenčiny.