Skladateľa, nominovaného na Oscara, našli mŕtveho

Skladateľa, nominovaného na Oscara, našli mŕtveho Foto: johannjohannsson.com

Skladateľ patril k najuznávanejším predstaviteľom súčasnej svetovej filmovej hudby. 


Vo veku 48 rokov zomrel islandský autor filmovej hudby Johann Jóhannsson.
Jeho telo našli v piatok v jeho berlínskom byte, oznámil dnes skladateľov agent Tim Huson. Ďalšie okolnosti Jóhannssonovy smrti nie sú zatiaľ známe.

"Dnes som stratil kamaráta, ktorý bol jedným z najtalentovanejších hudobníkov a najinteligentnejších ľudí, aké som poznal," uviedol Huson vo vyhlásení.
Za soundtrack k Teórii všetkého o živote fyzika Stephena Hawkinga získal islandský umelec Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara a Grammy. Nomináciu na Oscara si vyslúžil tiež za hudbu k filmu Sicario: Nájomný vrah z roku 2015. Na konte mal okrem toho niekoľko samostatných albumov.

Skladateľ mal v júli vystúpiť na festivale Colours of Ostrava. "Bohužiaľ sme sa práve dozvedeli túto smutnú správu. Je to pre nás obrovský šok a veľká strata pre svetovú hudbu," reagovali na svojej facebookovej stránke organizátori Colours of Ostrava, kde mal skladateľ vystúpiť v sprievode sláčikového kvarteta.

"Jeho hudba k filmom Zmiznutie, Teória všetkého, Prichádzajúce alebo Sicario: Nájomný vrah ho zaradila medzi najpozoruhodnejších skladateľov súčasnosti," povedala vtedy riaditeľka festivalu Zlata Holušová.