Zomrel herec Marián Labuda

Zomrel herec Marián Labuda Foto: STV

 Vo veku 73 rokov dnes zomrel známy slovenský herec Marián Labuda.


Marián Labuda sa narodil 28. októbra 1944 v Hontianskych Nemciach.

Študoval herectvo na Divadelnej fakulte VŠMU v Bratislave. Po promócii nastúpil do SND, debutoval ešte ako študent v postave Jindru v Konci maškár. Po niekoľkých sezónach v SND sa pridal ku generačnému Divadlu na korze, ktoré spoluzakladal. Po jeho politickej likvidácii si väčšina z hercov divadla musela odkrútiť "trest" na Novej scéne, kde čoskoro oživili "ducha" Divadla na korze. Od roku 1990 opäť pôsobil v Slovenskom národnom divadle, kde vytvoril desiatky postáv. Hosťoval aj vo viacerých divadlách v Českej republike (Městské divadlo v Zlíne, Národní divadlo v Brne, Divadlo na Vinohradech v Prahe).

Vytvoril viac ako 100 dramatických postáv – od Estragona (Becket: Čakanie na Godota, 1968) až po autobiografického Leona (Grumberg: Krajčírky, 2002). Jeho doménou na javisku bola tragikomédia – vrcholnou postavou v danom žánri bol Lazar v inscenácii Lazariáda, ktorú ako divadlo jedného herca hrával od konca 80. rokoch v dnešnom Štúdiu L+S.

Odporúčame aj: Televízie v súvislosti s úmrtím Mariána Labudu mimoriadne menia program

Účinkoval vo filmoch ako Neprebudený, Zmluva s diablom, Pacho, hybský zbojník, Sebechlebskí hudci, Demokrati, O sláve a tráve, Anděl svádí ďábla, Dobří holubi se vracejí, Vážení přátelé, ano, Andělské oči, Konec starých časů, Žebrácká opera či Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina.

Marián Labuda vynikol v roku 2000 aj na českých javiskách ako Pán Puntilla v Národnom divadle v Brne, ako Leon v roku 2004 v Krajčírkach v Divadle na Vinohradoch v Prahe. Výborným výkonom sa predviedol v hlavnej úlohe hry Tiso. Pamätná je jeho úloha v kultovom filme Vesničko má středisková.

Spracované podľa SND

Informáciu o úmrtí herca priniesol web JOJ. Herec odchádzal dnes z domu v Borinke, kde býval a pri nastupovaní do auta mu prišlo zle. Okamžite prišli privolaní záchranári, ktorí sa ho snažili oživiť, no bohužiaľ, neúspešne, píše Pluska.sk.