Zomrel Vladimír Brabec, hral Majora Zemana

Zomrel Vladimír Brabec, hral Majora Zemana Foto: ČT

Herec a dabbler Vladimír Brabec zomrel dnes vo veku 83 rokov. Stvárnil desiatky rolí vo filme aj v divadle.

 

 "Zomrel v rodinnom kruhu," povedala pre ČTK Brabcova vnučka Léna Braunerová.

Hoci za svoju viac ako šesťdesiatročnou hereckú kariéru vytvoril desiatky rolí, vrátane charakterových postáv v divadle, jeho meno si väčšina divákov spája najmä s majorom Zemanom z neslávne presláveného normalizačného seriálu Tridsať prípadov Majora Zemana.

Brabec pritom stvárnil množstvo rozhlasových a dabingových rolí, za ktoré získal Cenu Františka Filipovského za celoživotné dielo. Toto ocenenie získal v roku 2013.

Titulná postava v seriáli Tridsať prípadov majora Zemana, ktorý sa nakrúcal v 70. rokoch v dobe tvrdej normalizácie, vyniesla Brabcovi popularitu, ale aj opovrhnutie. Samotný Brabec sa od propagandistického seriálu, v ktorom hrali mnohí populárni herci, dlho nedištancoval.

Až v roku 2008 v dokumente ČT 13. komnata priznal, že sa za niektoré diely hanbil: "Na začiatku sme nevedeli presne, do čoho ideme, potom už z toho nešlo utiecť."

Pôvodne bolo napísaných len desať dielov ako detektívka, až neskôr ich Jiří Sequens prepísal v duchu vtedajšej ideológie.

Vladimír Brabec sa narodil 15. mája 1934 v Prahe a od detstva ho to ťahalo k divadlu. Spieval v Kühnovom detskom zbore a hral v divadle Akropolis. V roku 1953 absolvoval DAMU a získal svoju prvú ponuku v Divadle Most. V rokoch 1954 až 1959 hral v divadle E.F Buriana, potom sa stal členom Národného divadla s viac ako 70 úlohami.

V roku 1975 mal priamo na javisku srdcovú príhodu. "Ešte som stačil povedať mám infarkt, zavolajte doktora," spomínal neskôr Brabec. Ako športovec (robil okrem iného parašutizmus a lietal) sa z infarktu čoskoro zotavil a vzápätí už stál opäť pred kamerou. V roku 1980 sa vrátil späť do Národného divadla, z ktorého odišiel koncom roka 1993.

V novom tisícročí účinkoval aj v muzikáloch Divadla Broadway, napríklad Kleopatra či Traja mušketieri. V roku 2002 Brabec utrpel druhý infarkt, ktorý ho zasiahol v Prahe na Václavskom námestí. Jeho život zachránili dvaja mladí lekári, ktorí šli náhodou okolo. V nemocnici Brabec získal trojitý by-pass a o päť rokov sa na javisko vrátil.

Samostatná kapitola Brabecovej kariéry bol dabing. "Stále je to pre mňa zaujímavá, krásna a dobrodružná práca, v ktorej sa musí viacero technických prvkov skĺbiť s herectvom ... je to ťažké, ale cítim sa v tom ako ryba vo vode," hovoril Brabec, ktorý prepožičal hlas napríklad Seanovi Connerymu, Jackymu Lemmonovi, Marcellovi Mastroiannimu.