Blesk a Novinky.cz začali publikovať správy o vojne v ruštine

Blesk a Novinky.cz začali publikovať správy o vojne v ruštine Reprofoto Blesk.cz

Najčítanejší český denník Blesk začal na svojom webe Blesk.cz publikovať správy o vojne na Ukrajine v ruskom jazyku. Chce tak pomôcť šíriť neskreslený obraz toho, čo sa na Ukrajine skutočne deje. Uviedol to na svojich stránkach.

"Ruskojazyční čitatelia tu nájdu očité svedectvá aj správy očistené od propagandy a dezinformácií, ktorým čelia v oficiálnych ruských médiách," uviedla redakcia Blesku na webe.

Podobne portál Seznam pridal na svoju domovskú stránku rusky písaný spravodajský súhrn týkajúci sa vojnového konfliktu na Ukrajine. Stručný prehľad v azbuke sa zobrazí automaticky všetkým návštevníkom s ruskou IP adresou či ruským prehliadačom. Článok vychádza každý deň popoludní v špeciálnej sekcii na serveri Novinky.cz.

"Reagujeme na kroky Ruska, ktoré viedli k razantnej cenzúre miestnych nezávislých médií. Naším cieľom je poskytnúť objektívne spravodajstvo aj ľuďom, ktorí k nemu v tejto dobe nemajú prístup vo svojej domovine," uviedol šéfredaktor Novinek Vladimír Dušánek.

Naopak informačne spravodajský servis pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny do Česka zaradilo do svojho vysielania napríklad brnenské štúdio Českej televízie. Na Slovensku pripravuje správy v ukrajinskom jazyku TA3 aj RTVS.

Podrobnosti: TA3 spustila Українські новини - Ukrajinské správy (VIDEO)

"Naším cieľom je poskytnúť narastajúcej ukrajinskej komunite spravodajstvo v ich rodnom jazyku vrátane informácií o možnostiach pomoci a dôležitých kontaktoch," uviedol vedúci redakcie spravodajstva Televízneho štúdia Brno ČT Petr Albrecht. Od budúceho týždňa sa do jeho výroby zapojí aj ostravská redakcia spravodajstva. Program v ukrajinskom jazyku má premiéru každý piatok popoludní a bude vždy dostupný na facebookovom profile Udalosti Brno, respektíve Udalosti Ostrava.