Moderátor sa vo vysielaní neovládol, teraz sa ospravedlňuje (VIDEO)

Moderátor sa vo vysielaní neovládol, teraz sa ospravedlňuje (VIDEO) Reprofoto Nova

Moderátor Televíznych novín Petr Suchoň z televízie Nova má za sebou ťažké dva dni.

Vo večerných hlavných správach sa naživo spojil so šéfom Českej lekárskej komory Milanom Kubekom. Namiesto rozhovoru si pripravil slovný útok na lekára za jeho komentár na Twitteri. Lekár ostal zaskočený. Moderátora skritizoval následne ďalší hosť.

Čo sa vlastne stalo?

Na začiatku rozhovoru Suchoň požiadal šéfa lekárskej komory o vysvetlenie jeho výroku: "Lekári padajú na hubu a ľudia si chodia kupovať biomrkvu. To ste mysleli ako?" Cez víkend napriek pandemickým opatreniam boli v Prahe Farmárske trhy, ktoré navštívilo mnoho ľudí.

„To som myslel tak, že minulý týždeň nám zomrelo 760 pacientov, tento týždeň, napriek našej snahe, zomrie ďalších 1000 ľudí a ja sa pýtam, ako dlho ešte budú musieť zomierať ľudia, aby to ľudia vzali na vedomie, že nám hrozí veľmi vážna epidémia a začali sa podľa toho chovať,“ odpovedal lekár Kubek.
Moderátora výrok o biomrkve natoľko rozčúlil, že sa nedokázal od neho odlepiť, emotívne gestikuloval a opakoval, že prečo by si ľudia nemohli ísť na trhy kúpiť mrkvu, ak je teplo a dodržujú epidemiologické opatrenia.

„Vytvárate pocit, že ten, kto si šiel kúpiť biomrkvu na trh, môže za to, že v nemocniciach zomierajú ľudia,“ rozčuľoval sa moderátor.

„Vaše slová sú bohapustá demagógia. A mňa veľmi mrzí, že v tak kritickej situácii, to takto zľahčujete,“ povedal lekár.

Ďalším hosť televízie bol imunológ Václav Hořejší, ten v živom vysielaní moderátora skritizoval za jeho prístup k predchádzajúcemu hosťovi. „Ste absolútne nevhodne „tepal“ doktora Kubeka. Prosím vás, to bolo absolútne neuveriteľné. Mne sa ani nechce odpovedať na vaše otázky, keď som toto počul,“ povedal a moderátora upozornil, že na Farmárskych trhoch bolo veľa ľudí, ktorí epidemiologické opatrenia nedodržiavali.

K situácii sa vyjadrilo aj šéf moderátora. "Ide o zlyhanie moderátora, ktorý nedodržal základné novinárska pravidlá. Budú z toho vyvodia dôsledky. V mene redakcie spravodajstva sa za túto poľutovaniahodnú vec pánovi Kubekovi aj všetkým divákom ospravedlňujem, "povedal pre iDnes.cz riaditeľ spravodajstva a publicistiky TV Nova Kamil Houska.

Moderátor sa neskôr prostredníctvom statusu televízie ospravedlnil. "Vedenie rozhovoru som po všetkých stránkach, a najmä potom emocionálne, nezvládol. ... Moderátor hlavnej spravodajskej relácie musí byť za všetkých okolností nestranný a rozhodne sa nemôže nechať ovládnuť emóciami tak, ako sa to stalo mne. Pánovi prezidentovi Kubekovi som sa ospravedlnil aspoň telefonicky a vážim si to, že moje ospravedlnenie prijal. A teraz sa jemu, aj vám, ospravedlňujem verejne."