Za letáky velebiace smrť vojakov uložil súd polročnú podmienku

Za letáky velebiace smrť vojakov uložil súd polročnú podmienku Ilustr. foto MO SR

Jiřímu Kopřivovi, ktorý v centre Prahy vylepil letáky oslavujúce smrť českých vojakov v Afganistane, uložil dnes súd polročný podmienečný trest za schvaľovanie trestného činu a za podnecovanie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa obratom odvolal. Pre muža žiadal päťročné väzenie za podporu a propagáciu terorizmu. Kopřiva uviedol, že je zásadným odporcom násilia a že jeho cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s vojenským konfliktom v Afganistane, nie podporovať terorizmus.

 

"Nestotožnil sme sa s právnou kvalifikáciou, ktorá bola použitá v obžalobe. Pán obžalovaný vychádzal v čase svojho činu skôr z kusých správ, z ktorých jednoznačne nevyplývalo, kto sa útoku na vojakov dopustil," odôvodnila rozsudok predsedníčka senátu pražského mestského súdu Iveta Havlíková.

Podľa nej tak síce Kopřiva schvaľoval vraždu, ale nedá sa povedať, že by podporoval terorizmus. K útoku na vojakov sa až neskôr prihlásilo hnutie Taliban, ktoré však podľa sudkyne tak ako tak nie je považované za teroristickú organizáciu. V tomto ohľade odkázala na znalecký posudok Masarykovej univerzity v Brne a tiež na vyjadrenie ministerstva vnútra.

Tridsaťosemročný Kopřiva nepopieral, že letáky skutočne vylepil. Za podporu terorizmu mu hrozilo päť až 15 rokov za mrežami. "Ľutujem to, ako som formuloval svoje vyjadrenie. Ospravedlňujem sa rodinným príslušníkom, kolegom a známym padlých vojakov či komukoľvek ďalšiemu, kto mohol byť mojím vyjadrením dotknutý," prečítal dnes z vopred pripraveného vyhlásenia.

Traja českí vojaci - rotný Martin Marcin a desiatnici Kamil Beneš a Patrik Štěpánek - zahynuli 5. augusta 2018 pri pešej patrole v okolí základne Bagram, keď sa v blízkosti ich hliadky odpálil samovražedný útočník.

Kopřiva o dva dni neskôr vytvoril na svojom počítači leták, v ktorom gratuloval "afganským vlastencom" k úspešnému zneškodneniu "troch českých žoldnierov - okupantov". Vojakov v dokumente označil za "hanbu našej krajiny" a pripojil úvahy, že slušný človek neznáša platených okupantov, a naopak praje tým, ktorí majú odvahu im aktívne vzdorovať. Čitateľa tiež vyzval k tomu, aby vyrobili text podobného znenia a vylepili ho aspoň na ďalších desiatich miestach.
Približne s 40 kópiami letákov potom Kopřiva vyrazil v noci na 8. augusta 2018 do centra Prahy, kde ich lepidlom a izolepou rozmiestňoval na domy a stĺpy. Smrť vojakov navyše chválil aj v komentári, ktorý pripojil pod jeden z článkov na serveri eurofotbal.cz.

Muž na súde povedal, že útok na vojakov nechápal ako terorizmus, ale ako epizódu vo vnútroštátnom ozbrojenom konflikte. Uviedol tiež, že chcel s blížiacim sa okrúhlym výročím invázie vojsk do Československa z roku 1968 "pripomenúť určité paralely" so situáciou v Afganistane.

Kopřivovi obhajcovia sa domáhali jeho oslobodenia, podľa nich sa nedopustil trestného činu. "Obžalovaný nemá žiadnu povinnosť pokladať svojich vojakov za hrdinov. Verbálny odpor proti vojne je legitímny a nemožno ho automaticky považovať za podporu terorizmu," povedal jeden z nich. Argumentoval aj tým, že podobné názory prezentuje aj časť politikov. Zmienil hnutie SPD, poslanca Václava Klausa mladšieho a súčasného ministra kultúry Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

"Pán obžalovaný má právo vyjadriť svoj názor na pôsobenie vojakov v zahraničí, ale prekročil svoje právo na slobodu prejavu," reagovala sudkyňa. "Úplne bagatelizoval ľudské obete, vôbec nereflektoval ich dôstojnosť a nemyslel na dopad, aký môže mať jeho vyhlásenie na ich rodiny a blízkych," dodala.

Súd Kopřivovi stanovil skúšobnú dobu na 18 mesiacov a uložil mu povinnosť dochádzať na programy psychologického poradenstva.