Miro Žbirka bude mať v ČT vlastnú hudobnú talk show Doupě

Miro Žbirka bude mať v ČT vlastnú hudobnú talk show Doupě Foto: Petr Kahoun, ČT

Spevák a skladateľ Miro Žbirka bude v Českej televízii (ČT) moderovať hudobnú talk show Doupě. Prvými hosťami budú 26. apríla Ondřej Havelka a Jan. P. Muchow.

 

Žbirka si v každom z desiatich dielov relácie spoločne so svojimi hosťami zaspomína na muzikantské stretnutia a preberú novinky z hudobnej scény.
ČTK o tom informovala hovorkyňa ČT Karolína Blinková.

"Miro Žbirka je jedna z iniciačných osobností, kvôli ktorej ma hudba zaujíma. Pražský výber, STP - Soubor Tanečního Popu a Meky boli traja rozhodujúci interpreti na československej hudobnej scéne, vďaka ktorým som z futbalového ihriska prešiel do skúšobne. Vďaka ním ma zaujímala hudba viac než góly," uviedol producent a skladateľ filmovej muziky Jan P. Muchow.

Medzi fanúšikov Žbirku patrí aj druhý hosť úvodného dielu šou, propagátor swingu Ondřej Havelka. "Sú umelci, ktorí žijú celý život z jednej piesne, ale Miro ich má na rozdávanie," poznamenal.

V talk show sa postupne objavia generačne i žánrovo pestrí hostia - napríklad Milan Lasica, Lenka Filipová, Jaroslav Svěcený, britský producent posledných dvoch Žbirkových dosiek Rob Cass alebo Petr Marek zo skupiny Midi Lidi.

"Pre mňa je dobré, keď sa rozprávam s niekým, koho poznám, s kým som vystupoval, pretože nás spája nejaká téma. Nie je to ale nevyhnutne nutná podmienka. Privítame aj hostí, ktorých poznám len ako interpretov. Takými sú napríklad raper Marpo, speváčka Lenny alebo Albert Černý zo skupiny Lake Malawi," povedal Žbirka.

Program sa natáča v priestoroch pražského klubu Doupě. "Keď sme to videli prvýkrát, hovorili sme si, že nič podobné by sme asi nikde v štúdiu nepostavili. Návštevníci sú veľmi blízko muzikantom a vďaka tomu majú ďaleko väčší zážitok. To sa snažíme dostať aj do kamier, aby to zažili aj televízni diváci," podotkol režisér relácie Pavel Jandourek.

Žbirka už v minulosti moderoval hudobnú reláciu. Jeho meno je spojené s reláciou Rhytmick z prvej polovice 90. rokov. "Vtedy som získal nejaké skúsenosti s moderovaním, ale šarmom show Doupě by malo byť aj to, že tých skúseností nemám príliš. Sám viem, že nepredvádzam čisto profesionálny moderátorský výkon a režisér si možno občas zo mňa trhá vlasy. Vďaka mojim skúsenostiam ale viem, že vždy sa to dá zostrihať, "konštatoval.