Jaromír Soukup ohlásil v televízii vstup do politiky - zakladá stranu

Jaromír Soukup ohlásil v televízii vstup do politiky - zakladá stranu Foto: TV Barrandov

Český mediálny podnikateľ Jaromír Soukup zakládá politické hnutie List Jaromíra Soukupa.

 

Chce brániť národné záujmy pred skorumpovanými politikmi a oligarchami. Majiteľ mediálnych firiem Médea Group a Empresa Media to dnes oznámil vo svojej televízii Barrandov v relácii Moje správy. Soukup sa okolo politiky angažoval už skôr, v minulosti pomáhal s financovaním kampane Strane zelených a neskôr financoval Demokratickú stranu zelených, za ktorú aj neúspešne kandidoval v roku 2009 do Európskeho parlamentu.

Soukupove médiá vopred avizovali, že ich majiteľ "urobil zásadné životné rozhodnutie, ktoré výrazne ovplyvní českú mediálnu, politickú i biznisovú scénu". "Chcem aktívne vstúpiť do diania, bez výhovoriek a prázdnych rečí. Proste dám svoju tvár, svoje meno napospas," povedal dnes Soukup. "Úderom dnešného dňa zakladám politické hnutie List Jaromíra Soukupa, ktorého cieľom je brániť české národné záujmy pred skorumpovanými politikmi a oligarchami," dodal.

Hnutie sa podľa Soukupa bude uchádzať o záujem voličov, nespresnil ale, či už v májových voľbách do europarlamentu. Soukup chce každý rok zverejniť zoznam vecí, ktoré je potrebné zmeniť a je to možné v danom roku. "Ako jeden z prvých cieľov navrhujem, poďme presadiť trestnú zodpovednosť politikov za to, že nám jednoducho zdražujú život, za nedostatok bytov, za drahé energie, za predražené účty za mobilný internet a telefón," povedal. Česko má byť podľa neho miestom, kde na zlé rozhodnutia štátu nedoplácajú obyčajní ľudia. "Buďme vlastenci a bráňme české národné záujmy," uzavrel.

Soukup kandidoval v európskych voľbách v roku 2009 za vtedy ním financovanú Demokratickú stranu zelených, ktorá nakoniec získala 0,62 percenta hlasov. V strane bol dokonca podpredsedom. Na deviatom mieste kandidátky dostal od voličov 72 preferenčných hlasov.

V posledných rokoch je Soukup známy hlavne moderovaním mnohých relácií vo svojej televízii Barrandov, kde máva pravidelný rozhovor s prezidentom Milošom Zemanom. Soukupova Empresa Media televíziu ovládla vo februári 2013. V rebríčku najvplyvnejších osobností českých médií, ktorú v roku 2016 zverejnil magazín Forbes, patrilo Soukupovi ôsme miesto.

Empresa Media vydáva okrem iného časopisy Týždeň a Inštinkt a ich on-line verzie, ekonomický mesačník Faktor Soukup, bulvárny týždenník Sedmička a dvojtýždenník Exkluziv. Do Soukupových spoločností Empresa Media a Médea v septembri 2015 majetkovo vstúpila čínska investičná skupina CEFC, svoj akcionársky podiel Soukupovi vrátila predvlani na jeseň.

Ako majiteľ médií išiel do volieb v roku 2013 český premiér Andrej Babiš, so svojím hnutím ANO vtedy skončil vo voľbách do snemovne druhý za víťaznou ČSSD. Predvlani v októbri ÁNO voľby jednoznačne vyhralo, Babiš ešte predtým svoj koncern Agrofert vrátane mediálnej skupiny Mafra previedol do zverenských fondov.

Z osobností spätých s médiami v minulosti uspel vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2004 bývalý šéf televízie Nova Vladimír Železný na kandidátke hnutia Nezávislí. O päť rokov neskôr ako dvojka kandidátky zoskupenie Libertas.cz svoj post neobhájil.