Novinári tajným natáčaním Babišovho syna mohli porušiť švajčiarsky zákon

Novinári tajným natáčaním Babišovho syna mohli porušiť švajčiarsky zákon Reprofoto Seznam

Tajným natáčaním premiérovho syna Andreja Babiša vo Švajčiarsku a získaním verejnosti neprístupného vstupného kódu do jeho domu českí novinári serveru Seznam Zprávy mohli porušiť tamojšie zákony.

 Serveru iRozhlas.cz to povedal švajčiarsky advokát Julius Effenberger. Podľa neho však musí o prípadnej trestnosti skrytého nahrávania rozhodnúť súd. Za určitých okolností totiž možno tajne urobenú nahrávku použiť, záleží na konkrétnych prípadoch, dodal advokát.

Podľa Effenbergera sa vo Švajčiarsku smú hovory nahrávať len v prípade, že s tým všetci súhlasia. "Môžu byť určité faktory, ktoré oprávňujú k nedodržaniu tohto pravidla. Ale nahrávky cudzích a vlastných hovorov s niekým, kto o tom nevie, sú zásadne podľa federálneho trestného práva trestné," uviedol právnik.

Podľa neho sú však výnimky, podľa ktorých možno skryto urobenú nahrávku zverejniť. Jednou z nich môže byť verejný záujem. "Ale nedá sa to povedať všeobecne. O tom, či takéto oprávnenie bolo dané, či prevyšoval súkromný záujem na dodržanie pravidiel, alebo iný verejný či súkromný ​​záujem, rozhodne súd," doplnil advokát. Ako ospravedlňujúci fakt by v tomto prípade podľa neho mohlo byť, "keď by záujem Babiša juniora alebo verejnosti odhaliť veci, ktoré môžu hrať úlohu pre jeho osobný život, alebo pre vládu, majú väčšiu úlohu než porušenie trestných pravidiel".

Švajčiarske orgány začali vyšetrovanie neoprávneného záznamu rozhovoru aj vniknutia do neverejnej miestnosti bez povolenia podľa advokáta na základe žiadosti poškodeného. "Ak si ale niekto kód ukradne v prípade, že je prístupný len určitým ľuďom, mohlo by to byť postihované bez žiadosti," doplnil Effenberger.

Andrej Babiš mladší v skryto natočené reportáži obvinil spolupracovníkov svojho otca, že ho držali kvôli kauze Čapí hnízdo na Kryme. Premiér vraj chcel, aby opustil Česko kvôli prípadu dotácie pre Čapí hnízdo, v ktorom obaja čelia obvineniu z dotačného podvodu. Premiér to následne odmietol, syn podľa neho trpí schizofréniou, musí sa liečiť a byť pod dohľadom a novinári ho a jeho matku zneužili.

Redakcia serveru Seznam Zprávy oponovala, že si nechala spracovať právnu analýzu, podľa ktorej sa jej novinári ničoho nezákonného nedopustili. Riaditeľ divízie spravodajstvo servera Jakub Unger uviedol, že Babiša mladšieho považuje redakcia za dôležitého svedka a k nemu aj jeho matke pristupuje maximálne citlivo.

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu v roku 2015 rozhodol, že švajčiarsky federálny súd urobil chybu, keď v prípade označovanom Haldimann odsúdil štyroch televíznych reportérov za použitie skrytých kamier.

Jedna reportérka nakrútila skrytou kamerou rozhovor poisťovacieho agenta so ženou, ktorá predstierala záujem o uzatvorenie životnej poistky. Na konci rozhovoru redaktorka agentovi povedala, že bol rozhovor natočený, a pýtala sa, či sa k tomu chce vyjadriť, čo dotyčný odmietol. Časti rozhovoru potom televízia odvysielala, pričom agentova tvár aj hlas boli zastreté. Federálny súd odsúdil žurnalistov k niekoľkodňovému trestu a pokute za nepovolený záznam konverzácie. Novinári podľa rozsudku mohli získať informácie o poisťovacej praxi inými spôsobmi, ktoré by menej zasiahli do súkromia agenta.

Žurnalisti sa ale odvolali do Štrasburgu a tamojší súd dospel k názoru, že rozsudok porušuje európsku konvenciu o ľudských právach. Poisťovací agent podľa súdu navyše nebol verejne známou osobou a reportáž nebola zameraná proti nemu osobne, ale proti širšej poisťovacej praxi. Podľa súdu reportáž prispela k všeobecnej diskusii o zlej kvalite poradenstva poskytovaného zamestnancami poisťovní.