Fico zneužil chybu fotografa na urážku prezidentky, vraj o nej svetové médiá nevedia. Ešteže o ňom, aj vďaka jeho Márii, vedia

Fico zneužil chybu fotografa na urážku prezidentky, vraj o nej svetové médiá nevedia. Ešteže o ňom, aj vďaka jeho Márii, vedia Reprofoto ČT

Odkedy facebook zablokoval podpredsedu Smeru Ľuboša Blahu, primitívne urážky na adresu Zuzany Čaputovej chrli Robert Fico.

Pondelok podvečer predseda Smeru zverejnil status, v ktorom sa vysmieva prezidentke pre chybu, ktorú spôsobil fotograf zahraničnej agentúry, ktorý za prezidenta Slovenska označil partnera Zuzany Čaputovej Juraja Rizmana.

„Liberálne médiá na Slovensku robili zo Z. Čaputovej svetovú bohyňu. Až prišlo reálne vytriezvenie, keď svetové médiá za slovenského prezidenta označili jej partnera, mimochodom čudáka od päty až po hlavu, pána Rizmana. Čo si má radový občan Slovenska teraz pomyslieť o hlave štátu Z. Čaputovej? Kto ju má brať vážne? Ako sa môže stať, že svetové médiá nevedia, kto je slovenským prezidentom?“ napísal v urážlivom statuse Fico.

Zuzana Čaputová na rozdiel od Fica patrí medzi málo slovenských politikov, o ktorých sa píše v svetových médiách často a pozitívne. Prezidentka sa trikrát ocitla v prestížnom rebríčku Najvplyvnejšie ženy sveta časopisu Forbes. Magazín Forbes ju nazýva „osamelým politickým hlasom v mori demagógie“.

„Čaputová majstrovsky zvládla pár základných ideí: zdvorilosť vo verejnom živote a transparentnosť vo vláde,“ napísali o Čaputovej napríklad v The New York Times. Pozorovatelia podľa agentúry AFP prirovnávali Čaputovú k francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi ‒ outsiderovi, ktorý sa dostal k moci vďaka svojmu reformnému programu.  Tento rok sa Čaputová v zahraničí zviditeľnila výzvou k ruským vojakom, čo pozitívne ohodnotili mnohé zahraničné médiá.

O takých článkoch, ako píšu zahraničné médiá o Zuzana Čaputovej, môže Fico len snívať

Aj Fica si v zahraničí pravidelne všímajú, napríklad v súvislosti s jeho primitívnymi útokmi na novinárov. V zahraničí si všimli aj jeho sprievod, jeho manželka to však nebola. Napríklad, keď na jeho zahraničnej návšteve v Nemecku na stretnutí s Angelou Merkelovou a ďalšími vrcholovými politikmi ho doprevádzala jeho „sekretárka“ Mária Trošková, vtedy známa len ako málo úspešná modelka s pochybnou povesťou. Nemeckí diplomati dokonca vopred neúspešne protestovali proti takémuto zloženiu delegácie, tí slovenskí sa hanbili. A to ešte netušili, že za stôl k Merkelovej posadili osobu, ktorá mala úzke väzby na predstaviteľov kalábrijskej mafie.

Odporúčame aj: Vyjadrenia Fica o moslimoch si všimli aj v britskom The Independent

Články o Ficovi v zahraničných médiách neprinášali a neprinášajú dobrý obraz o Slovensku. Napríklad jeden z posledných rozsiahlejších z apríla tohto roka zverejnili britské The Times. O bývalom premiérovi písal ako o bossovi mafiánov, ktorý zo Slovenska počas jeho vlády urobil mafiánsky štát. Na webe to bol článok s titulkom Populistický slovenský líder Robert Fico riadil zločinecký gang zo svojej kancelárie, tvrdia prokurátori.

Takto vyzerala reprezentácia Slovenska niekdajším premiérom Ficom v zahraničných médiách: