Na Slovensku dnes prebieha informačná operácia Ruskej federácie, je neuveriteľné, že jej pomáha aj Maroš Žilinka

Na Slovensku dnes prebieha informačná operácia Ruskej federácie, je neuveriteľné, že jej pomáha aj Maroš Žilinka Foto: Facebook Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR

"Práve dnes nastáva jedna z mála chvíľ, kedy nielen my, ale hlavne vy, široká verejnosť, môžete sledovať tak povediac naživo prebiehajúcu informačnú operáciu Ruskej federácie zameranú na občanov Slovenskej republiky,“ napísala dnes polícia a na facebooku a upozornila na to, ako ruské veľvyslanectvo na Slovensku zverejnilo klamstvo o poškodzovaní hrobov ruských vojakov v obci Ladomirová, následne ako toto klamstvo šíria ruské médiá a aj dezinfostránky na Slovensku. Aktívnou súčasťou informačnej operácie sa stal aj generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Ten dnes zverejnil status v duchu proruskej propagandy a ďalej ho šíri aj pár hodín po tom, ako na klamstvo upozornila polícia, minister obrany aj vedenie obce.

"Máte tak unikátnu príležitosť sledovať, ako Rusmi zasiaty hoax rastie ako fazuľka, kto ho presne prináša na slovenský trh a ako sa situácia bude vyvíjať ďalej. Toto je reálna informačná operácia v priamom prenose," píše polícia.

Ako to začalo

Ruské veľvyslanectvo včera zverejnilo status o návšteve veľvyslanca Igora Bratčikova v obci Ladomirová. V ňom tvrdí, že hroby ruských vojakov boli tento rok, teda osem rokov po otvorení cintorína, “takmer zničené”. Status explicitne konštatuje: "Pred dvoma mesiacmi boli na príkaz starostu obce #Ladomirová bagrom zrovnané so zemou” a že "veľvyslanectvo dôrazne odsudzuje tento rúhavý čin, ktorý je vo väčšine civilizovaných krajín trestným činom, a vyzýva slovenskú stranu, aby dôsledne dodržiavala ustanovenia medzivládnej dohody z roku 1995 o o hroboch padlých vojakov a civilných obetí vojny.”

Polícia SR upozorňuje, že situáciu overovala a zistila, že veľvyslanec Bratčikov klame a vďaka absolútnym klamstvám vystavil starostu obce Ladomirová vyhrážkam usmrtenia. Starosta obce už včera zverejnil stanovisko, v ktorom píše, že obec sa o ruský cintorín roky príkladne stará a že obec dala len odstrániť betónové časti, ktoré boli v zlom stave. Tiel sa nedotkla a ani a žiadnym spôsobom nezasahovala do hrobov, odstránila len betón, kríže zostali, tráva je pravidelne udržiavaná s tým, že obec má pripravené plány na skrášlenie pietneho miesta. Vedenie obce chcelo tieto plány konzultovať s ruským veľvyslancom, ten sa však jej predstaviteľom vyhol a ignoroval ich.

Informáciu ambasády následne prebrali mnohé ruské stránky a vo veľkom sa šíri slovenskou dezinfoscénou:

Do informačnej operácie sa zapojil aj generálny prokurátor, ktorý napísal status v duchu manipulácií ruského veľvyslanectva. Žilinka, ktorý sa tesne pred vpádom ruských vojsk na Ukrajinu, zúčastnil osláv výročia ruskej generálnej prokuratúry, píše o "prejave hrubej neúcty k hrobom vojakov ruskej cárskej armády z 1. svetovej vojny":

Žilinka status šíri aj napriek stanovisku obce, polície, ministra obrany, z ktorých je zrejmé, že ide o informačnú operáciu Ruska. Pre Ruskú federáciu je téma "ničenie hrobov ruských vojakov" silnou kartou, s ktorou operujú nielen na Slovensku s cieľom vyvolania ľútosti voči Rusku a odporu voči Ukrajine. Práve dnes celý svet obletela informácia, že v oslobodenom meste Izium našli masový hrob s takmer 450 obeťami. Podľa prvých informácií niektoré obete zastrelili, iné zomreli v dôsledku ostreľovania, mnohé telá majú znaky týrania. Ruské veľvyslanectvo a ani Žilinka dnes k týmto obetiam, ani ďalším tisíckam na Ukrajine, ktoré ostávali na uliciach Ukrajiny po ruských okupantoch, žiaden status nedali.

Mimochodom, dávame ruskej ambasáde a aj generálnemu prokurátorovi do povedomia, ako vyzerá starostlivosť ruskej strany o hroby československých legionárov: Kosti československých legionárov ležia v Samare na skládke. Rusko sa o hroby nestará tak, ako sa zaviazalo

Aktualizácia 18:20: Hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová tieto podozrenia odmietla. V stanovisku pre Denník N uviedla, že „orgány prokuratúry konajú v danej veci z úradnej povinnosti“. „Vzhľadom na charakter a povahu podozrenia je potrebné objektívne, zdôrazňujeme, objektívne prešetriť z hľadiska možného naplnenia skutkovej podstaty hanobenia miesta posledného odpočinku,“ napísala hovorkyňa. Vylúčila, že by Žilinka svojím vyhlásením pomáhal propagande ruského štátu.