Matovič to opäť riadne prehnal: V pamätný deň obetí holokaustu sa štylizuje do postavenia prenasledovaného Žida

Matovič to opäť riadne prehnal: V pamätný deň obetí holokaustu sa štylizuje do postavenia prenasledovaného Žida Foto: Facebook Igor Matovič

Je to už v podstate minimálne tretíkrát, čo si Igor Matovič pre vyjadrenie svojho pocit krivdy štylizuje do postavenia prenasledovaných a zabíjaných Židov  počas holokaust. Hoci už Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR viackrát upozornil, že je to nemorálne a hlúpe, Matovič v zneužívaní tejto najhrozivejšej udalosti v dejinách ľudstva pokračuje. Tentokrát opäť vo vzťahu k novinárom, ktorých prirovnal k fašistom počas 2. svetovej vojny.

Minister financií v piatok večer zverejnil tento status na facebooku:

Matovič si týmto statusom pripomenul dnešný Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia. V tento deň v roku 1941 vojnový Slovenský štát ratifikoval takzvaný Židovský kódex - diskriminačné vládne nariadenie obsahujúce súbor protižidovských predpisov, ktoré Židov zbavovali niekoľkých základných občianskych i majetkových práv. O šesť mesiacov neskôr sa začalo vyhostenie slovenských Židov do koncentračných táborov z ktorých sa väčšina nevrátila.

„Židovský kódex spustil totálnu dehumanizáciu mýtického nepriateľa s cieľom odventilovať si svoju frustráciu na nevinných ľuďoch. A je mi to veľmi ľúto. Nepripomína vám konanie vtedajších fašistov konanie dnešných samozvaných majiteľov pravdy? Opäť si našli svojich “Židov” a opäť s cieľom ich totálnej dehumanizácie. Odporné vtedy, odporné dnes,“ napísal Matovič.

„Samozvaní majitelia pravdy“ takto zvyčajne nazývajú urazení politici novinárov. Matovič tak svojim statusom konanie dnešných novinárov prirovnal k vraždeniu a vyčíňaniu fašistov počas druhej svetovej vojny. Čo je spolu so zneužívaním témy holokaustu šialené.

Odporúčame aj: Matovič vyhlásil, že novinári sú voči nemu zaujatí, lebo nie je LGBTI orientovaný (VIDEO)

Podobným štýlom zneužil tému holokaustu aj pred pár mesiacmi, keď vyhlásil, že novinári z neho urobili Žida 21. storočia. „Tak, ako Židia počas nacistického Nemecka boli za všetko vinní, lebo na nich Hitler ukázal prstom. Mnohí ľudia na Slovensku chceli ukázať na niekoho, kto bude za všetko vinný. Buď počas koronakrízy alebo neskôr. Podarilo sa to mnohým z vás. Beriem to tak, že keď bude zajtra zamračené, budem vinný aj za to,“ povedal Matovič novinárom.

Na čo vtedy kriticky reagoval Ústredný zväz židovských náboženských obcí: „Došlo k porovnaniu kritického hodnotenia činnosti politika a rasového prenasledovania na báze kolektívnej viny, ktoré vyústilo do genocídy s miliónmi nevinných obetí. Toto prirovnanie neobstojí a podľa spontánnych reakcií je zrejmé, že to rovnako vnímajú i občania Slovenska.“

Porovnávanie holokaustu a akýchkoľvek súčasných udalostí je absurdné a necitlivé a je urážkou mnohých obetí a ich blízkych. V dôsledku nacistického teroru Hitlera zahynulo vo svete 5 – 6 miliónov Židov.

„Takto zľahčovať holokaust je nielen neslušné, nemorálne, ale aj hlúpe. Slovensko totiž v tomto období stratilo takmer 70tisíc spoluobčanov. A to len preto, že sa narodili ako Židia,“ reagoval už v minulosti na Matovičove slová Igor Rintel, Predseda ÚZŽNO.