Smrť Milana Lasicu zneužívajú šíritelia hoaxov a antivaxeri, rodina dala súhlas so zverejnením príčiny úmrtia

Smrť Milana Lasicu zneužívajú šíritelia hoaxov a antivaxeri, rodina dala súhlas so zverejnením príčiny úmrtia Ilustr. foto ČT

Roky rôzni šíritelia dezinformácií zneužívali meno a popularitu Milana Lasicu na šírenie rôznych dezinformácií, manipulácií a nenávistných prejavov.

Len pár hodín po smrti umelca sa po sociálnych sieťach rozšírili "zaručené informácie" od rôznych "absolventov školy života" o tom, že príčinou smrti umelca bola vakcína.

 

 

 

 

 

 

 

 

Milan Lasica sa dal zaočkovať, no vakcína nebola príčinou jeho úmrtia, ale problémy so srdcom. Dezinformácie vyvracia aj ministerstvo zdravotníctva: „Tento prípad sme preskúmali a akýkoľvek súvis s očkovaním môžeme jednoznačne vylúčiť. Pán Lasica bol očkovaný 3. februára. So súhlasom jeho najbližšej rodiny môžeme zverejniť, že bol dlhodobo liečený na problémy so srdcom a zomrel na javisku z dôvodu zlyhania srdca," povedal riaditeľ sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michal Polakovič v stanovisku, ktoré zverejnilo ministerstvo zdravotníctva, ktoré vyzýva odporcov očkovania, aby nezneužívali úmrtie Milana Lasicu.

Podobnú výzvu dnes zverejnilo aj ministerstvo vnútra, ktoré vyvracia hoax o tom, že Lasica a Satinský boli eštebáci, čo nie je pravda.

Ústav pamäti národa na svojich stránkach zverejňuje okrem iných dokumentov aj Registračné protokoly agentúrnych a operatívnych zväzkov Štátnej bezpečnosti a vojenskej kontrarozviedky. Jedným z nich je aj ten na danej fotografii. Tieto zápisy nesvedčia len o spolupráci s komunistickou ŠtB, je to omyl. "Treba si všímať aj značky, ktoré dokumentujú kategórie spolupracovníkov alebo obetí ŠtB. Ako si môžeme všimnúť, pri menách Milana Lasicu a Júliusa Satinského je označenie "PO". PO – Bol spis preverovanej osoby. Bol zavedený s cieľom sústreďovať písomnosti previerkového charakteru na osoby z hľadiska ich nebezpečnosti. Je teda zrejmé, že obaja boli považované za preverované resp. nepohodlné osoby," upozorňuje ministerstvo vnútra.

Meno populárneho herca Milana Lasicu bolo pravidelne zneužívané na šírenie rôznych závažných hoaxov, niektoré sa pravidelne objavovali desaťročia. Medzi tie najrozšírenejšie patria texty Radosť vládnuť tomuto svetu a Lasicův názor na Havla. Posledný spomínaný bol pamfletom proti niekdajšiemu československému a českému prezidentovi Václavovi Havlovi. Neznámy autor v ňom kritizuje Havla. Lasica to v jednom z rozhovorov označil šírenie takýchto hoaxov za  istý druh mediálneho terorizmu.

Majiteľ stránky po Českej televízii po rokoch Lasicovi odkázal, že sa ospravedlňuje. Lasica ospravedlnenie neprijal. „To, že píšu pod mojim menom, že Havel je podpriemerný dramatik, je obzvlášť komické, pretože ten autor, ktorý to napísal pod mojim menom, pravdepodobne netuší, že som už v 60-tých rokoch preložil do slovenčiny Havlovu Záhradnú slávnosť aj Vyrozumenie," povedal Lasica v relácii Reportéři ČT v reportáži o manipuláciách na sociálnych sieťach.