RTVS o incidente svojho redaktora s Petrom Tóthom neinformovala, jeho konflikt záujmov riešila až dodatočne

RTVS o incidente svojho redaktora s Petrom Tóthom neinformovala, jeho konflikt záujmov riešila až dodatočne Reprofoto TV Markíza

"Pochybenie redaktora RTVS nemôžme ignorovať," reagovalo vedenie RTVS dnes v stanovisku pre Omediach.com. Pravda je však taká, že prvú reportáž o výpovedi Petra Tótha priniesol divákom práve redaktor, ktorý mal s Tóthom incident. On sám o svojej konfrontácii s Petrom Tóthom divákov neinformoval. Vysvetlenie vlastným divákom v ďalšom spravodajstve neposkytla ani RTVS, incident spravodajsky odignorovala.

Bývalý šéf kontrarozviedky SIS a bývalý novinár Peter Tóth ako blízky človek Mariana Kočnera v utorok vypovedal pred Špeciálnym trestným súdom v Pezinku proti bývalému príslušníkovi SIS Štefanovi Aghovi v kauze falšovania zmeniek Markízy.

Keď Tóth odchádzal zo súdu, došlo medzi ním a redaktorom RTVS Petrom Žatkom k incidentu. Redaktor sa po kolízii s mikrofónom nahnevane dožadoval od Tótha vysvetlenia z minulosti. Chytil ho za plece a pýtal sa ho: "Čongrády, trojmesačná maródka, nechceš sa mi za niečo ospravedlniť?" kričal na Tótha.

Podrobnosti: Peter Tóth sa dostal do konfliktu s redaktorom RTVS, vyhrážal sa mi Čongrádym, hovorí redaktor

Pri incidente zjavne hrali úlohu emócie, redaktor zvolil neštandardný spôsob komunikácie, pričom sa ukázalo, že je s Petrom Tóthom v konflikte záujmov. S Tóthom si nevybavoval súkromné účty ale pravdepodobne vážne vyhrážky Tótha v súvislosti s novinárskou prácou redaktora. Žatko tvrdí, že po rokoch sa dostal prvýkrát do takejto priamej konfrontácie k Tóthovi a považoval to za vhodný moment, aby si žiadal od Tótha vysvetlenie. Čo je v jeho prípade asi ľudsky pochopiteľné, no ako novinár zlyhal - nesprával sa nezaujato a o Tóthovi vôbec nemal robiť reportáž, keďže je s ním roky v silnom konflikte záujmov.

Peter Tóth a fax z hotela

V roku 2003 Peter Tóth z hotela Danube faxoval do viacerých médií trestné oznámenie na vtedajšieho ministra vnútra Vladimíra Palka, v ktorom ho obvinil, že manipuloval s databázou odpočúvaní v kauze odpočúvaní Pavla Ruska, ktorý je aktuálne hlavnou postavou v kauze falšovania zmeniek televízie Markíza, pri ktorej bol Tóth vypovedať. V čase faxovania Žatko ako redaktor zisťoval v hoteli identitu muža, ktorý posielal fax, či to bol Peter Tóth. Následne sa mu mal, ako tvrdí Žatko, Peter Tóth vyhrážal ublížením na zdraví a Čongrádym – jedným z členov gangu sýkorovcov, kvôli vyhrážkam mal vraj aj ponúknutú ochranku. Šlo teda o vyhrážky od človeka, ktorý sa podieľal na sledovaní novinárov za účelom ich konpromitovania a materiály zo sledovania pravdepodobne poslúžili  aj na vraždu novinára Jána Kuciaka.

Zlyhal redaktor aj RTVS

V správach o 16:00 zaradila RTVS do vysielania reportáž o výpovedi Petra Tótha so živým vstupom redaktora Žatka, ktorý v príspevku popisoval spôsob odchod Tótha, no svoj incident zatajil: "Keď prišiel pred trinástou hodinou, ani slovo nepovedal, rovnako po tom, ako skončil jeho výsluch, taktiež nereagoval na žiadnu otázku. A skôr to vyzeralo tak, že nemal absolútne chuť na novinárov a tak k tomu aj pristupoval," povedal Žatko v živom vstupe. Kvôli konfliktu záujmov a incidentu redaktor už reportáž ani živý vstup robiť nemal. V Mlynskej doline môžu tvrdiť, že nevedeli o incidente svojho redaktora. No na záberoch, ktoré z incidentu priniesli viaceré médiá, je vidieť, že celé to sledovala na nahrávala prítomná redaktorka s mikrofónom RTVS, bol tam prítomný aj kameraman RTVS, ktorí mohli spravodajstvo informovať o tom, čo sa stalo.

Aktualizácia o vysvetlenie hovorkyne RTVS (9.7.):
Hovorkyňa zdôraznila, že o dlhoročnom spore Žatka s Tóthom redakcia vopred nevedela, no o incidente, ku ktorému došlo, v redakcii vedeli ešte pred živým vstupom Žatka.

Večer už reportáž o výpovedi Tótha pripravila redaktorka Klaudia Suchomel Guzová. Konflikt redaktora RTVS s Tóthom patril v mnohých médiách medzi hlavné správy dňa, no RTVS ho aj vo večerných televíznych správach prešla mlčaním, ako keby k nemu nedošlo. Čo je chyba, o incidente a konflikte záujmov svojho redaktora mala RTVS informovať a to aj preto, že ho pustila popoludní do vysielania a on v príspevku neinformoval objektívne. 

Žatko je podpísaný aj pod článkom o výpovedi Tótha na spravodajskom webe RTVS, bez toho, aby RTVS upozornila čitateľov, že spoluautor príspevku je v konflikte záujmov.

„Situácii, ktorá nastala v rámci konfrontácie redaktora s Petrom Tóthom … ľudsky rozumieme, neprofesionálne konanie redaktora však nebolo v súlade s princípmi RTVS a štatútom programových pracovníkov,“ píše v stanovisku pre Omediach.com RTVS, v ktorom hovorkyňa píše, že vedenie spravodajstva vopred nevedelo o osobnom spore redaktora Žatka s Tóthom. Spor RTVS považuje za konflikt záujmov. „Objektivita je jedným zo základných pilierov verejnoprávneho spravodajstva a teda takýto konflikt je pre redaktorov RTVS neprípustný a ide o jasné porušenie štatútu programových pracovníkov. Vedenie spravodajstva následne po vzniknutej situácii komunikovalo s Petrom Žatkom, pričom redaktor uviedol, že v danom momente ho prevalcovali emócie, plne si uvedomuje svoje pochybenie, za ktoré sa ospravedlnil a prijíma dôsledky svojho konania. ... Pochybenie redaktora RTVS nemôže ignorovať, Peter Žatko sa na základe dohody bude dočasne venovať príprave spravodajských príspevkov z iných oblastí,“ píše sa v stanovisku RTVS.