Reportáž RTVS o úmrtí po AstraZenece je zavádzajúca, redaktorky zmanipulovali vyjadrenie mŕtvej učiteľky

Reportáž RTVS o úmrtí po AstraZenece je zavádzajúca, redaktorky zmanipulovali vyjadrenie mŕtvej učiteľky Reprofoto RTVS

V čase, keď sa na Slovensku rozbehlo vo veľkom očkovanie vakcínou AstraZeneca, RTVS dnes v piatok odvysielala v hlavných správach zavádzajúcu reportáž, ktorou emotívnym spôsobom spochybnila bezpečnosť očkovania, pričom redakcia v reportáži hrubo prekrútila vyjadrenie mŕtvej učiteľky.

Reportáž Miroslavy Ščobíkovej a Martiny Beňačkovej je o tom, že koncom februára zomrela 38-ročná učiteľka Antónia, ktorá bola dva týždne pred tým očkovaná proti COVID-19. Aj keď redaktorka v reportáži povedala, že „priama súvislosť s očkovacou látkou nie je potvrdená“, spôsob, akým reportáž redakcia RTVS pripravila, navodzuje dojem, ako keby vakcína AstraZeneca bola príčinou úmrtia pomerne mladej učiteľky.

Už názov reportáže ten dojem navodzuje – v správach v televízii to bolo „Úmrtie po očkovaní aj na Slovensku“ a na webe RTVS „Prípad úmrtia krátko po podaní vakcíny od AstraZenecy je už aj na Slovensku.“

Žiadna kompetentná osoba však príčinu úmrtia spôsobenú vakcínou AstraZeneca pre RTVS nepotvrdila. Spojitosť vakcíny s úmrtím v reportáži stojí len na vyjadrení zdrveného otca:. „Som si istý, že príčina smrti bola vakcína AstraZeneca, a ako zdrvený otec chcem predísť podobným tragédiám súvisiacim s týmto divokým očkovaním.“ Spojenie úmrtia s vakcínou dotvárajú aj emotívne zábery na hrob, kríž učiteľky a na vakcínu a očkovanie.

RTVS závažným spôsobom prekrútila vyjadrenie mŕtvej učiteľky

RTVS v príspevku cituje aj dnes už zosnulú učiteľku, ktorá sa zhodu okolností vyjadrila po očkovaní pre RTVS telefonicky 15. februára takto:Boli sme na očkovaní v sobotu ráno. Dokopy tridsiati a tridsiati aj mali nejakú reakciu. Bolesť hlavy, zvýšená teplota, silná triaška, bolesť kĺbov, pociťovali mnohí smäd a bolesť ruky, ktorá je ale dosť výrazná. Tí, ktorí boli v sobotu, tak mnohí ani v pondelok neboli schopní nastúpiť do práce, a tí, ktorí boli v nedeľu, tak ani pomyslieť, aby nastupovali v pondelok."

A teraz sa pozrite, ako toto vyjadrenie zosnulej učiteľky pripravili redaktorky RTVS do vysielania dnes 12.3.:

Hovorí redaktorka: "Síce bola pripravená na nežiaduce účinky, s ich intenzitou nerátala. V polovici februára nám poskytla rozhovor." Nasleduje vyjadrenie učiteľky: „Bolesť hlavy, zvýšená teplota, silná triaška, bolesť kĺbov, pociťovali mnohí smäd a bolesť ruky, ktorá je ale dosť výrazná. Tí, ktorí boli v sobotu, tak mnohí ani v pondelok neboli schopní nastúpiť do práce, a tí, ktorí boli v nedeľu, tak ani pomyslieť, aby nastupovali v pondelok."

Nikde zmienka o tom, že Antónia hovorila o príznakoch tridsiatich ľudí. RTVS tak vyjadrenie učiteľky závažne skreslila. Antónia nehovorila len o svojich príznakoch, ale o príznakoch 30 učiteľov, ktorí boli s ňou na očkovaní. A to je veľký rozdiel.

Odporúčame aj: Pri zavádzajúcej reportáži o úmrtí učiteľky po očkovaní redaktorka nepriznala konflikt záujmov (FOTO)

Je dôležité, aby médiá v dnešnej vážnej situácii informovali o vedľajších účinkoch vakcín a určite je dôležité, aby priniesli informáciu aj o úmrtí, ktoré by spôsobila vakcína a aj o tom, čo je presne príčinou úmrtia učiteľky Antónie. Ak kompetentní potvrdia spojitosť, tak potom je dôležité upozorniť na bezpečnostné riziká. No pokiaľ nie je potvrdený priamy súvis úmrtia s podaním vakcíny, ostáva tak informácia len na úrovní hoaxu. 

RTVS dnes priniesla absolútne zavádzajúcu a odfláknutú reportáž, ktorá emotívnym spôsobom nielen zneužila jednu ľudskú tragédiu, ale aj vážne zmanipulovala vyjadrenie mŕtvej učiteľky. Výsledkom je poplašná správa, ktorá zaplavila sociálne siete a ktorá dnes - v čase očkovania aj AstraZenecou - šíri paniku.

Odporúčame aj: Konšpirátori zneužívajú smrť úradníčky na šírenie poplašnej správy o očkovaní

Podľa dnes zverejneného stanoviska ministerstva zdravotníctva AstraZeneca je jedna z mála vakcín spĺňajúcich tie najprísnejšie kritéria. Vakcína od AstraZeneca bola schválená prísnou Európskou liekovou agentúrou a bola odskúšaná v praxi masívnym očkovaním všetkých vekových skupín vo Veľkej Británii, ale aj očkovaním v ďalších krajinách EÚ. Celé stanovisko tu.

Aktuálizácia 14. 3.: Ministerstvo zdravotníctva ostro kritizuje reportáž RTVS a cas.sk o spojení smrti učiteľky s očkovaním

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.