NCZI sa sťažuje na kybernetický útok na očkovaciu stránku, priznávam sa, patrím k útočníkom

NCZI sa sťažuje na kybernetický útok na očkovaciu stránku, priznávam sa, patrím k útočníkom Ilustr foto: youtube BIS

Národné centrum zdravotníckych informácií dnes predviedlo, ako dnes žije úplne mimo realitu.

Kým veľká časť Slovenska v pondelok neskoro večer doma zúrila a nadávala nad nefunkčnou stránkou, ktorú hodiny obnovovali a potom, napriek úmornej snahe, nedokázali zaregistrovať na očkovanie svojich príbuzných, tak Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré spravuje túto stránku (korona.gov.sk), ostalo zaskočené a netuší, čo paralizovalo ich web:

Skratkou DDOS sa označuje kybernetický alebo hackerský útok, čiže Distributed Denial of Service, čo je pokus útočníka zamedziť používateľom prístup k službám počítača alebo k sieti.

Na stránku korona.gov. sk sa v pondelok večer naozaj udial nevídaný útok, ale nie kybernetický či hackerský, ale nevídaný útok zúfalých dôchodcov a ich príbuzných, ktorí sa snažili na nekvalitnom webe prihlásiť na očkovanie. K útočníkov patrím aj ja. Podobne ako státisíce zúfalcov som v pondelok večer ale už aj cez víkend donekonečna obnovovala stránku korona.gov.sk a striehla som na termíny pre rodičov a potom zas, keď termíny nabehli, tak donekonečna vyplňovala nefunkčný formulár na registráciu, ktorý sa nevedel odoslať.

Je až neuveriteľné, že sa kompetentní tvária, že s tým nič nemajú. To naozaj v NCZI nečakali, že po fiasku s víkendovým prihlasovaním, keď systém kritizovala verejnosť, novinári, prezidentka, opozícia a keď už bolo známe, že nové termíny pribudnú v pondelok večer, že na stránke bude nejaká zvýšená návštevnosť?

A prečo sa útok udial práve o 19:45? No preto, lebo práve v tom čase nabehli termíny vo veľkej časti okresov, informovala o tom v hlavných správach Markíza a ďalšie médiá, ľuďom začali chodiť notifikácie zo stránky, ktorú rozbehli dobrovoľníci, a tento termín avizoval už cez víkend minister.

Milé NCZI, mnohí sme striehli na termíny ako o život. Lebo teraz ide o život. Tak preto ten celoštátny útok na vašu stránku. Váš objednávkový systém na očkovanie je zrkadlom neúcty k ľuďom, ale aj obrazom celkového nezvládania pandémie ani očkovania, keď kritická infraštruktúra nemá konca a zaočkované sú už aj sekretárky, či 30-roční manažéri na homeofficoch. Normálne by bolo, ak by sa dôchodcovia a vážne chorí a potom ostatní raz zaregistrovali a systém by im v spravodlivom poradí postupne, ako by prichádzali vakcíny, pridelil termín. Bolo by to nielen civilizovanejšie ale aj spravodlivejšie, ako táto nehanebná celoštátna lotéria o život. 

Aktualizácia 9. 3. 2021: Po fiasku s prihlasovaním na stránku očkovania minister zdravotníctva odvolal šéfa NCZI