Ako bezpečne používať Facebook a ako sa nestať obeťou kyberšikany, pozrite si rady odborníkov (VIDEO)

Ako bezpečne používať Facebook a ako sa nestať obeťou kyberšikany, pozrite si rady odborníkov (VIDEO) Reprofoto FB

Pri príležitosti Dňa bezpečného internetu Facebook v spolupráci s organizáciou DigiQ natočil online vzdelávací webinár pre mladých ľudí.

Hoci je video primárne určené žiakom a študentom, užitočné informácie môžu pomôcť aj rodičom či učiteľom, ktorí chcú sociálne siete využívať bezpečne.

Takmer 40-minútový webinár prináša pohľad na bezpečné využívanie Facebooku, základné funkcie sociálnych sietí, informácie o osobných údajoch, či dôležitosť dvojstupňového overenia.

Lektori sa venujú aj mimoriadne aktuálnej téme kybernetického násilia a šikanovania. „Tento fenomén je, žiaľ, v súčasnosti veľmi rozšírený a má negatívne dôsledky na ľudskú psychiku – od zníženého sebavedomia až po sebapoškodzovanie. Často má na obeť ešte horšie dopady ako bežné násilie, nie je totiž ohraničené priestorom ani časom,“ vysvetľuje Natália Babicová z DigiQ.

Vzdelávacie video sa publikovalo na facebookovej stránke organizácie DigiQ 11. februára 2021 o 11:00.

Webinárom sprevádzajú experti z Facebooku – Daniela Holzerová,Client Solutions Manager zodpovedná za región Blízkeho Východu a severnej Afriky, a Igor Skokan, ktorý sa venuje Marketing Science za región Európy, Blízkeho východu a Afriky) a za organizáciu DigiQ lektori Natália Babicová a Daniel Bunda.

Facebook vníma bezpečnosť ako kľúčový parameter pri vývoji svojich produktov, ale tiež v manažovaní svojich platforiem. Dôkazom je viac ako 22 miliónov nenávistných prejavov, ktoré sociálna sieť odstránila v treťom štvrťroku minulého roka. Žiadny mechanizmus však nenahradí uvedomelosť samotných používateľov sociálnych sietí. Práve oni musia dbať na to, aký obsah uverejňujú online a tiež reagovať na online prejavy iných. A preto je nevyhnutné vzdelávanie, píše sociálna sieť v tlačovej správe.
Ešte dôležitejšiu úlohu zohráva vzdelávanie v oblasti digitálnej gramotnosti v aktuálnej situácii, ktorá je poznačená opatreniami súvisiacimi s pandémiou. Väčšina aktivít, ktoré donedávna prebiehali osobne, sa presunula do online priestoru, či už hovoríme o vyučovaní, pracovných poradách, či kontaktoch s priateľmi a rodinou.