V RTVS majú avatarov - vedenie spravodajstva si nakreslilo ideálnych redaktorov (FOTO)

V RTVS majú avatarov - vedenie spravodajstva si nakreslilo ideálnych redaktorov (FOTO) Zdroj: Facebook Michal Katuška

Keď už po chodbách nemôžu chodiť skúsení redaktori, lebo z RTVS znechutene odišli, tak si vedenie spravodajstva nejakých nakreslilo.

V RTVS majp zvláštnu internú kampaň. V newsroome a na chodbách spravodajstva pribudli ilustrované plagáty s názvom „Som redaktor/ka spravodajstva RTVS.“ Kampaň má dve verzie: s ilustrovanou redaktorkou a s ilustrovaným redaktorom, pri oboch sú bubliny s očakávanými hodnotami. Napríklad „som lojálny a hrdý na prácu v RTVS... rešpektujem pravidlá… v práci som apolitický, nestranný a objektívny... odolávam politickým, lobistickým a iným tlakom“ a pod.

Foto: Omediach.com

Autorom myšlienky je podľa informácií Omediach.com šéf spravodajstva Vahram Chuguryan, bývalý hovorca ministrov za SNS, za ktorého riadenia odišla z RTVS podstatná časť redaktorov spravodajstva, ktorým práve rešpektovanie mnohých hodnôt, ktoré sú v bublinkách na plagátoch, u vedenia chýbalo. Apolitickosť a nestrannosť tiež vyznieva na plagátoch smiešne, keďže šéf spravodajstva pracoval na tlačových oddeleniach ministerstiev a v spravodajstve má SNS ochranné krídla.

Viac: V RTVS stopli pripravené reportáže o Dankovi a Zsuzsovej, dvaja redaktori dali výpoveď

Chuguryan prišiel s ideou tzv. "avatarov," akýchsi ideálnych redaktorov, už krátko po príchode na pozíciu šéfa spravodajstva. Po dvoch rokoch jeho riadenia je situácia v spravodajstve taká, že noví a menej skúsení redaktori sa nemajú od koho učiť, vedenie neprinieslo žiadnu ucelenú dlhodobú koncepciu spravodajstva a publicistiky a nepritiahlo do RTVS žiadne silné spravodajské mená a spravodajstvo RTVS je pod paľbou kritiky za agendu v prospech Andreja Danka.

Takto komentujú kampaň odchádzajúci a bývalý redaktor RTVS:

 

Na otázku, kto je autorom nápadu, hovorkyňa neodpovedala. Vizuálne prevedenia plagátu je podľa nej prácou kreatívneho odboru RTVS. A aký je účel tejto kampane? „Tím spravodajstva RTVS pravidelne diskutuje o tom, ako poskytovať poslucháčom a divákom čo najkvalitnejšie, vyvážené a nestranné informácie. Preto sa redaktori RTVS pravidelne vzdelávajú aj v rámci medzinárodných workshopov, prechádzajú špeciálnymi skúškami pred odbornou komisiou, zdokonaľujú sa v kultúre prejavu a majú možnosť pripomienkovať konkrétne pomenovanie základných zásad a hodnôt zhrnutých hravou a modernou formou na plagáte. Cieľom je ujednotenie si odpovedí na často diskutované otázky, aké vlastnosti a kvality by mal mať redaktor verejnoprávneho média, na ktorého sú kladené oveľa vyššie nároky ako na kolegov z komerčnej oblasti,“ povedala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.