Eugen Korda: Nečakal som, že sa objavím v platenej reklame SaS (VIDEO)

Eugen Korda: Nečakal som, že sa objavím v platenej reklame SaS (VIDEO) Reprofoto youtube SaS

Kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu vrcholí. Na reklamných banneroch SaS, ktoré sa objavili tieto dni, sa spomína redaktor týždňa Eugen Korda. "Eugen Korda volí Alojza Baraníka“ a „Eugen Korda volí Nicholsonovú."

Korda vystupuje aj v predvolebnom videu SaS. "Lucia je mladá odvážna žena, ktorá dlhodobo čelí jednému z najväčších idiotov, ktorý sa nachádza v našom parlamente - nebudem ho menovať. Je šikovná a pracovitá. Druhý pán, ktorý kandiduje za SaS do Európskeho parlamentu, je slušný, poctivý a vzdelaný človek, ktorý sa vyzná v práve. No tak preto ich budem voliť," hovorí redaktor .týždňa vo videu, ktoré ako platenú reklamu zdieľala strana SaS.


Priama podpora politickej strany je pre novinára problém - vytvára preňho konflikt záujmov. V niektorých redakciách platí etický kódex novinára alebo vnútorné zásady redakcie, ktoré takúto podporu politickej strany zakazujú.

Angažovanie v prospech politickej strany vytvára pre novinára konflikt záujmov. Korda vo svojich videách informuje aj o strane SaS ale aj o rivaloch tejto strany a pod svojimi redakčnými článkami, videami o vzťahu ku kandidátom SaS neinformuje.
Korda hovorí, že nemá problém verejne povedať koho bude voliť, ale netušil, že bude súčasťou platenej reklamy.

V redakcii .týždňa s podporou kandidátov problém nemajú. Šéfredaktor Štefan Hríb pravidelne pred voľbami píše, koho bude voliť, alebo koho podporuje .týždeň.
Samotný Korda bol v minulosti krátko na kandidátke OľaNO a presne pred piatimi rokmi sa objavil v predvolebnom spote Richarda Sulíka.

 Viac: Idú voľby a .týždeň opäť otvorene podporuje vybraných kandidátov

Korda pre Omediach.com popísal, ako nápad vznikol. "Bol som v SaS robiť rozhovor s Richardom Sulíkom. Keď sme skončili, tak sme sa rozprávali, že koho budem voliť, a ja som povedal, že Nicholsonovú s Baránikom. Oni sa ma spýtali, či by si to nemohli nahrať a dať si na stránku, povedal som, že v pohode." Tak podľa neho vzniklo video, na ktorom Korda vysvetľuje, koho a prečo bude voliť.

Ako ďalej hovorí, potom sa mu zo SaS ozvali, že či by video nezazdieľal. Keď si video pozrel, nesúhlasil s tým. Nepozdávalo sa mu, že  video, sa stalo súčasťou platenej reklamy strany SaS a ani to, že vznikli bannery s jeho  menom. „Nešiel som do toho, že idem robiť kampaň, no oni to takto použili. Myslím si, že takýto spôsob je na hrane. Je mi to ľúto, že to takto urobili. Asi sme sa nepochopili." Dodáva, že za verejnú podporu SaS nič nedostal.

"Ja som s tým vôbec nič nemala, riešil to kampaňový tím, mne to iba poslali s tým, že prekvapenie, iné som neriešila. Je mi ľúto, ak došlo k nedorozumeniu, ale išlo to mimo mňa," povedala pre Omediach.com Lucia Ďuriš Nicholsonová.

SaS sa rozhodla bannery s menom Kordu stiahnuť. „Zjavne došlo k nedorozumeniu, bannery sú medzičasom stiahnuté a pánovi Kordovi ďakujeme za podporu,“ reagoval pre Omediach.com Róbert Buček, vedúci Komunikačného oddelenia a hovorca SaS. Videospot strana nestiahla.