Ako sa zmení plat Rezníka prechodom z TASR do RTVS?

Ako sa zmení plat Rezníka prechodom z TASR do RTVS? Reprofoto tablet.tv

Aký mal plat Jaroslav Rezník v TASR a aký mal Václav Mika v RTVS?

 


Jaroslav Rezník bude od 2. augusta novým generálnym riaditeľom RTVS. V súčasnosti šéfuje verejnoprávnej Tlačovej agentúre TASR, ktorá je tiež napojená na štátny rozpočet.

Podľa zákona o TASR šéfovi TASR patrí "mesačná mzda rovnajúca sa dvojnásobku platu poslanca Národnej rady", čiže 3922 eur za mesiac.
Plat generálneho riaditeľa RTVS je podľa zákona vo výške „štvornásobku zverejnenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok," čiže 3648 za mesiac.

 

Pri pohľade na základný plat by šiel Rezník s platom dole. No ak bude taký úspešný v očiach Rady RTVS ako bol Václav Mika, tak môže ísť vďaka odmenám hore.

Podľa zákona môžu dostať obaja šéfovia aj odmeny. Odmenu pre šéfa TASR schvaľuje Správna rada TASR pričom súhrn ročných odmien môže ísť až do výšky ročnej mzdy. Správna rada TASR minulý rok podľa zápisníc zo zasadnutí schválila Rezníkovi "na základe dosiahnutých pracovných výsledkov" odmenu vo výške 4- násobku mesačnej mzdy.
Rovnakú odmenu mal aj minulý rok.

Aj šéf RTVS má nárok na odmenu - najviac vo výške ročnej mzdy. O odmene rozhoduje Rada RTVS. „Vzhľadom na skutočnosť, že Rada RTVS má za preukázané, že RTVS plní záväzné ukazovatele rozpočtu, ako aj vzhľadom na priaznivé výsledky hospodárenia RTVS, Rada RTVS stojí za svojim rozhodnutím udeliť generálnemu riaditeľovi RTVS (Václavovi Mikovi) odmenu vo výške 100%," napísala Rada RTVS. Minulý rok Mikovi odsúhlasila rada odmeny spolu vo výške ročného platu.