Viskupič: Danko ukázal, že nebude váhať využívať svoj vplyv na zásahy do riadenia RTVS

Andrej Danko dnes pri odovzdávaní dekrétu novému generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi opätovne ukázal, že nebude váhať využívať svoj vplyv, aby zasahoval novému vedeniu RTVS do riadenia verejnoprávnej inštitúcie, ktorá má byť predovšetkým nezávislá od politických vplyvov. Tvrdí to poslanec za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO-NOVA) Jozef Viskupič.

„Kým nový riaditeľ Rezník reagoval na tému koncesionárskych poplatkov a financovania RTVS odborne, vedľa neho stojaci predseda NR SR a predseda koaličnej SNS si v priamom prenose vynucoval od nového manažmentu vyjadrenie súhlasu s jeho vlastnými politickými prioritami. Vidíme reálne nebezpečenstvo, že chuť zasahovať novému vedeniu do jeho práce či nebodaj do obsahu vysielania bude u predsedu Danka len narastať," povedal Viskupič. Podľa neho predseda SNS Danko si pri samotnom odovzdávaní neodpustil definovanie politických požiadaviek voči RTVS, čo je podľa poslanca OĽANO neakceptovateľné: „Spochybňuje záväzky programového vyhlásenia vlastnej vlády, za ktoré aj on sám hlasoval a zneužíva funkciu predsedu parlamentu na definovanie vlastných politických cieľov voči RTVS."

Viskupič tiež poukázal na to, že nový generálny riaditeľ RTVS bol zvolený vďaka hlasom poslancov neonacistickej ĽSNS.„Ústavná väčšina spolu s Kotlebom je hanbou tajnej voľby. Veríme, že sa nové vedenie RTVS od tohto typu podpory dištancuje," reagoval J. Viskupič na príhovor D. Jarjabka zo Smeru, v ktorom sa opieral o dosiahnutie ústavnej väčšiny pri zvolení J. Rezníka do funkcie GR RTVS.

Poslanci hnutia OĽANO vidia reálne nebezpečenstvo v narastajúcej chuti predsedu Danka zasahovať novému vedeniu RTVS do jeho práce, či do obsahu vysielania. Riadenie RTVS je potrebné ponechať výlučne manažmentu a zabezpečiť jasný model financovania, ktorý bude garantovať nezávislosť od politických vplyvov. To je to, čo by si mal politik Andrej Danko želať.