Zomrel americký oscarový herec Martin Landau

Vo veku 89 rokov zomrel americký oscarový herec Martin Landau. Zahral si vo filmoch ako Na sever severozápadnou linkou Alfreda Hitchcocka alebo Zločiny a poklesky Woodyho Allena. Svojho jediného Oscara dostal v roku 1994 za vedľajšiu úlohu v snímke Ed Wood, kde pod vedením režiséra Tima Burtona stvárnil postavu maďarskej hereckej hviezdy nemej éry Belu Lugosiho. Landau je známy aj zo seriálu Mission: Impossible, ktorý mu v roku 1968 vyniesol Zlatý glóbus pre najlepšieho televízneho herca.

Landau zomrel už v sobotu "po neočakávaných komplikáciách" v nemocnici v Los Angeles, povedal agentúre DPA informovaný zdroj bez ďalších podrobností.

Landau si počas kariéry trvajúcej šesť desaťročí zahral vo viac ako stovke filmov a viac ako tucte televíznych seriálov. Medzi fanúšikmi sci-fi seriálu Star Trek je však tiež známy vďaka úlohe, ktorú odmietol, totiž úlohu pána Spocka, dôstojníka hviezdnej lode USS Enterprise s typickými špicatými ušami.

"Pracovať s Martinom Landauom na Ed Woodovi bola radosť. Ako talentovaný, milý a šľachetný herec," napísala na twitteri herečka Patricia Arquette. Zármutok vyjadrili tiež Alec Baldwin alebo William Shatner.