Minister Richter: Ospravedlňujem sa novinárke Tódovej

Minister Richter: Ospravedlňujem sa novinárke Tódovej Reprofoto TA3

Na dnešnej tlačovej besede sa minister ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter vrátil aj k prípadu kontroly zo sociálky u novinárky Moniky Tódovej.

 


V tejto súvislosti sa minister redaktorke ospravedlnil.

 

Pred niekoľkými dňami sa redaktorka Denníka N posťažovala, že bola u nej námatková kontrola zo sociálky. "Práve u nás doma zazvonil terénny pracovník Úradu práce sociálnych vecí a rodiny. Hľadal ma, pretože dostal pokyn vykonať námatkovú kontrolu toho, ako sa starám o deti," napísala a zároveň citovala terénneho sociálneho pracovníka: "Riaditeľ nás poslal, vybral si vás z databázy. Takúto námatkovú kontrolu nám dávajú raz za pol roka, neviem, prečo ma sem poslal. Námatkovo ma skoro nikde neposielajú. Naposledy som bol takto minulý rok. Mám u vás šetriť, kto sa stará o deti a vyplniť aktualizáciu údajov a zistiť, či stále robíte na území SR."

Odporúčame aj: Fico radil novinárom: Nezačínajte s tým, že zdochol nejaký potkan v ZOO!

Na tlačovej besede minister kritizoval postup pracovníka. "Oni majú pripravený manuál, ktorý majú použiť, ktorý je veľmi konkrétny a jasný, ktorý každému objasní, o čo ide. Možno tu bolo isté zlyhanie, za toto sa ja ako minister chcem pani Tódovej ospravedlniť," povedal minister.

Ospravedlnenie poslala minulý týždeň Tódovej aj riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová. „Mrzí nás, že došlo k takejto situácii a mrzí nás aj Vaše rozhorčenie," napísala Lukáčová v liste Tódovej.

Odporúčame aj: ÚPSVaR vysvetľuje, prečo k novinárke Tódovej prišla kontrola zo sociálky

„Intenzívna terénna sociálna práca (v rámci národného projektu) už na Slovensku funguje od roku 2014 a nezaznamenali sme žiadne väčšie problémy alebo sťažnosti, skôr naopak. V Bratislave sa začalo až v roku 2016, a, ako naznačuje aj tento prípad, musíme dať dôraz na ďalšie vzdelávanie kolegov, ktorí sa podujali túto prácu robiť," napísala Lukáčová.

Kontrolu u novinárky kritizovala strana OĽaNO, ktorá označila kontrolu za šikanu rodičov za peniaze z eurofondov.